The Alien - Link Select

Khamis, 23 Jun 2016

SOLAT JUMUAHT ???

SOLAT PADA HARI JUMAAT ADALAH JATUH PADA WAKTU ZOHOR. IANYA ADALAH SOLAT YANG DITETAPKAN BERLAKU DI ANTARA DUA KEADAAN, SEBELUM BERJUAL BELI DAN SELEPAS SOLAT.  KATA  KUNCINYA PADA AYAT 62 : 9.

[62: 9] Wahai orang yang beriman, apabila panggilan untuk solat diumumkan pada hari Jumaat, hendaklah kamu bersegera untuk peringatan Allah dan “menggugurkan semua perniagaan”

KATA KUNCI
1.       “62:9. Wahai orang-orang yang percaya, APABILA dipanggil untuk solat pada hari/waktu Jumuaht (berkumpul), bersegeralah kepada mengingat Allah, dan ‘tinggalkanlah jual beli’; itu lebih baik bagi kamu jika kamu tahu."- KATA KUNCI : TINGGALKAN JUAL BELI

2.      62:10. Kemudian, “apabila solat telah diselesaikan, bertaburlah di bumi dan carilah pemberian Allah”, dan ingatlah Allah dengan banyak agar kamu beruntung." - KATA KUNCINYA :  BERTABURLAH DI BUMI DAN CARILAH PEMBERIAN ALLAH.- SAMBUNG SEMULA JUAL BELI.

PERNIAGAAN TIDAK BERMULA SEBELUM SOLAT FAJAR TETAPI SELEPAS FAJAR.   BERMULA SEBELUM SOLAT WUSTA TETAPI TIDAK BERAKHIR SELEPAS SOLAT WUSTA.  MEMANDANGKAN SOLAT WUSTA BERLAKU DI AKHIR SIANG.  MAKA SEMUA PERNIAGAAN DAN HIBURAN DISAMBUNG SELEPAS SOLAT WUSTA DAN DIHENTIKAN SEBELUM SOLAT  ISYAK BERMULA.   MAKA BEGITU JUGA WAKTU ISYAK DI MANA PERNIAGAAN DAN HIBURAN DIHENTIKAN SAMA SEKALI.  INI MERUPAKAN RUTIN HIDUP ORANG ARAB PADA HARI BERKUMPUL MEREKA YANG JATUH PADA HARI SITTAH.  LAMA KELAMAAN BUDAYA BERJUMUAHT INI TELAH MENUKAR NAMA HARI SITTAH KEPADA HARI JUMAAT.

AKTIVITI PERNIAGAAN INI DITERANGKAN DENGAN DETIL DALAM AYAT SETERUSNYA.

62:11. Tetapi apabila mereka lihat perdagangan atau hiburan, mereka menyuraikan diri kepadanya, dan mereka tinggalkan kamu berdiri. Katakanlah, “Apa yang ada di sisi Allah adalah lebih baik daripada hiburan dan perdagangan. Allah yang terbaik daripada pemberi-pemberi rezeki.

MENGGAMBARKAN SUASANA PERNIAGAAN ITU BERLAKU DI SIANG HINGGA MALAM HARI – BERMULA SELEPAS FAJAR HINGGA TERBENAM MATAHARI PADA AKHIR TEPI SIANG KEDUA.  SATU KEBIASAAN PENIAGA-PENIAGA ARAB IALAH MEREKA MELAKUKAN AKTIVITI PERNIAGAAN MEREKA DI SIANG HARI PALING AWAL PUN JAM 10 PAGI HINGGA PETANG MATAHARI TERBENAM PADA SETIAP HARI.   INI SATU BUDAYA MEREKA.  JADI SOLAT PADA HARI BERKUMPUL ITU MEMANG BERLAKU DI KETIKA AKHIR SIANG HARI. MEMANDANGKAN SOLAT HANYA BERLAKU DI TEPI SIANG HARI, IAITU PADA PERMULAAN HARI DI WAKTU FAJAR DAN PENGAKHIRAN HARI DI TEPI SIANG KEDUA IAITU KETIKA SOLAT WUSTA.

JUMUAHT ADALAH HARI JUMAAT DAN WAKTU BERKUMPUL

SOLAT BERJUMUAHT (BERKUMPUL) INI WUJUD KERANA, APABILA ALLAH KATA SOLAT, MAKA IA ADALAH SOLAT YANG SAMA RITUALNYA SEPERTI SOLAT FAJAR, SOLAT WUSTA DAN SOLAT ISYAK.
APABILA ALLAH SEBUT HARI.  MAKA IA MERUJUK KEPADA "HARI". TIDAK KEPADA SESUATU YANG LAIN.  KITA SEDIA MAKLUM QUR’AN ADALAH LENGKAP DAN ALLAH TIDAK LUPA DAN MAHA BIJAKSANA MEMILIH PERKATAAN YANG TELAH DITENTUKAN OLEH-NYA.  JADI KALAU ALLAH PILIH PERKATAAN DAN AYAT “ SOLAT PADA HARI JUMAAT”  MAKA IA SUDAH JELAS MERUJUK KEPADA SOLAT PADA HARI JUMAAT YANG ISTIMEWA YANG HANYA BERLAKU PADA HARI JUMAAT  SAHAJA YANG PADA ASALNYA ADALAH NAMA HARI SITTAH.

SOLAT INI ISTIMEWA KERANA DILAKUKAN PADA TEPI SIANG HARI JUMAAT.   KERANA SOLAT INI HANYA DILAKUKAN PADA HARI SITTAH YANG KEMUDIANNYA  DINAMAKAN SEBAGAI HARI BERKUMPUL KERANA PADA HARI SITTAH ITU ORANG ARAB BERKUMPUL UNTUK BERNIAGA SECARA BESAR-BESARAN SELAMA SEHARI.  KEMUDIAN HARI SITTAH INI DITUKAR KEPADA HARI BERKUMPUL ATAU HARI JUMAAT MENGAMBIL NAMA JUMAAT DALAM SURAH AL-JUMUAHT AYAT 9. BERMULA SELEPAS FAJAR DAN BERAKHIR SEBELUM ISYAK. SOLAT INI TERIKAT DENGAN AYAT SOLAT 3 WAKTU SECARA RASMI.

WALLAHU'ALAM

* SOLAT PADA HARI JUMAAT  ini dilakukan pada TEPI siang hari.. waktu TEPI SIANG kedua seperti yang disebutkan oleh ALLAH supaya kita bertasbih dan bertahmid. lagipun  suasana jual beli dan hiburan  itu sebelum dan selepas solat pada hari Sittah @  Jumaat itu jelas ada ..

tetapi kalau waktu solat wusta... sebelum wusta memang ada jual beli.. selepas wusta... sya tidak fikir orang akan berniaga selepas matahari terbenam di zaman tiada lampu elektrik di zaman nabi.  MENURUT LOJIK AKAL, ORANG AKAN BERHENTI BERNIAGA APABILA SOLAT WUSTA DIDIRIKAN DAN BERMULA EKMBALI SELEPAS SOLAT WUSTA, SEBELUM ISYAK BERMULA ATAU AWAL MALAM.  selepas matahari terbenam, mereka solat Isyak pada Awal Malam dan sedia untuk tidur.

Kalau jual beli biasanya dilakukan setiap hari.  namun ada satu yang jatuh pada hari SITTAH itu yang buat semua orang ARAB datang berkumpul sehingga hari Sittah itu bertukar jadi hari berkumpul ( Jumuaht)


(SALATI FAJR)
Keadaan Waktu Fajar disebut dalam ayat  2:187
Nama solat Fajar disebut dalam ayat 24:58
Waktu solat Fajar di sebut dalam 11:114

SOLAT WUSTA
(SALATI WUSTA)
Keadaan Waktu Wusta disebut dalam 17 :78
Nama solat disebut dalam 2:238
Waktu solat disebut dalam 11:114

SOLAT ISYAK
(SALATI ISYAK)
Keadaan Waktu Isyak disebut dalam 11:114, 17:78
Nama solat disebut dalam 24:58

Waktu Solat disebut  dalam 11:114

Tiada ulasan: