The Alien - Link Select

Isnin, 19 April 2010

PENDEKAR LAUT
PENDEKAR LAUT GENERASI PERTAMA. merupakan hero komik terbest yang pernah aku kenali. hehehe.. aku kenal PL ni tahun 1997. masa tu aku tingkatan 6 lagi... dan masa aku mula2 melihat majalah ini.. aku bertekad untuk menyimpannya sebagia koleksi . sehinggalah episod ke 48... aku kumpul... dan memasuki generasi kedua... aku tetap kumpul tetapi bila rumah aku terbakar.. dengan majalah ini sekali terbakar... maka aku tidak mengumpulnya lagi... tapi 10 tahun kemudian aku jumpa online PL ni dan terus memuat turunnya.. kali ini aku nak semua generasi dalam simpanan aku... heheheh

BUAH PINGGANG ANDA?
ubat pencuci buah pinggang..

Buah Pinggang

Symptom pesakit buah pinggang ini mengalami sakit di tulang belakang, kencing tak lawas, kebas dari bahagian pinggang ke bawah. Antara puncanya kurang pengambilan air di dalam badan dan mengamalkan sikap menahan air kencing, iaitu melengah-lengahkan pembuangan air kencing.
rujuk : http://hpaproduct2u.blogspot.com/2009/11/buah-pinggang.html#comments
http://www.sihatherba.com/hpa/

memandangkan aku sekarang menghadapi masalah buah pinggang.. maka aku kena cari artikel yang boleh memahamkan aku tentang hal ini... ubat mesti dicari! jangan putus asa...hanya orang kafir sahaja yang berputus asa! dan aku bukan orang kafir!
aku orang Islam!
contoh ubat..Pakej Batu Karang

H.B
Di hasilkan daripada pegaga dan bayam duri yang amat baik untuk imunisasi dan tenaga khususnya untuk menambah tekanan darah. Ia juga dapat mengatasi kekurangan darah dan kelesuan badan akibat dari melahirkan anak. Selain itu H.B juga dapat

Penyakit keputihan
Penyakit kencing manis
Penyakit kulit dan saraf
Penyakit kuning atau jaundis
Wanita yang hamil yang mana kekurangan darah.
Menghancurkan batu karang
Penyakit Bawasir
Penyakit Siphlis
Masaalah sembelit,perut kembung dan peptic ulser

Malac
Herba yang bersifat diuretik berfungsi sebagai anti hipentensi dan anti piretik yang amat baik untuk untuk penjagaan buah pinggang, memecahkan batu karang, penyakit epilepsi, infeksi saluran air kencing, kncing berdarah dan sakit GHOUT.

Bagi penderitaan batu karang disarankan amalkan bersama madu asli bagi tujuan memecahkan batu karang.

Malac menggunakan herba utama lalang telah terbukti amat mujarab dan di cadangkan dijadikan amalan untuk mereka yang menghadapi masaalah tersebut.

1001 TIPS KESIHATAN

•Kesihatan badan, perasaan dan mental adalah penting utk menjamin kesihatan badan secara umum.
•Penjagaan makanan dan senaman yang berpadanan adalah penting untuk penjagaan tubuh badan.
•Kasih sayang antara manusia dengan TUHAN akan membuahkan rasa sayang sesama manusia. Rasa sayang inilah yang menjadi makanan bagi kesihatan jiwa dan mental kita. Oleh itu berusahalah kita untuk menjadi hamba TUHAN yang sepatutnya dan berusahalah menjalin kasih sayang sesama manusia; terutamanya hubungan kasih sayang di kalangan suami isteri dan anak- anak. Bagi seorang muslim; solat 5 waktu janganlah ditinggalkan.
•Dalam kita menjalankan tugas harian kita; pastikan diri kita diaturkan dan didisiplinkan; seperti didahulukan perkara perkara yang lebih penting dan utama. Dicatitkan perkara perkara yang boleh menyebabkan kita lupa. Dengan itu; urusan harian kita akan lebih tersusun dan teratur; supaya kita lebih bersikap tanggungjawab. Hasilnya; fikiran dan perasaan kita akan lebih tenang dalam menjalankan tanggungjawab harian.
•Elakkan daripada merokok, mengambil minuman keras, seks bebas dan mengambil dadah.
•Bersenam secara tetap / harian – sekurang kurangnya 20 minit sehari.
•Makan semasa lapar dan berhenti sebelum kenyang; kurangkan pengambilan lemak, garam, gula, pewarna dan pengawet. Lebihkan sayur- sayuran dan buah buahan, karbohidrat dan protein ikut keperluan. Elakkan makan makanan ringan / segera.
•Sarapan pagi – eloklah kurangkan pengambilan nasi lemak, roti canai, mee goreng dan nasi goreng; kerana ianya mengandungi kalori yang tinggi dan menggemukkan dan meninggikan paras kolesterol di dalam darah. Ianya eloklah diganti dengan mee hon, laksa, capati, tose, roti kering dan lain-lain.
•Elakkan pengambilan organ dalaman seperti hati, usus, otak, limpa, hempedu, paru paru dan lain lain kerana ianya mengandungi kolesterol dan uric acid yg tinggi.
•Kurangkan pengambilan daging merah kerana tinggi kolesterolnya; ianya seperti daging lembu, kerbau, kambing, babi dan lain lain. Ianya diganti dengan mengambil daging putih seperti daging ayam; terutamanya bahagian dada ayam kerana kurang kolesterol. Kulit ayam dan kuning telur ayam banyak mengandungi kolesterol. Oleh itu; cuba elakkan mengambilnya; putih telur boleh dimakan.
•Kurangkan pengambilan santan kelapa dan minyak kelapa eloklah diganti dgn minyak zaitun / bunga matahari atau minyak jagung.
•Kurangkan pengambilan makanan ketika makan malam.
•Elakkan mengambil susu pekat manis dan air berkarbonat untuk mengelakkan kencing manis.
•Minum air yang telah ditapis/ disuling dan dimasak.
•Buatlah pemeriksaan doktor secara tetap ; sekurang kurangnya setiap 3 bulan, walaupun tiada tanda tanda penyakit / sakit. Ianya sangat penting; terutamanya bagi mereka yang telah berumur 30 tahun ke atas; lebih lebih lagi sekiranya ada penyakit kencing manis, darah tinggi dan kolesterol tinggi di dalam ahli keluarga; terutamanya ibu bapa. Pemeriksaan tekanan darah / gula / kolesterol dan uric acid adalah sangat-sangat penting kerana ianya berkait rapat dengan pemakanan kita. INGAT ! Darah tinggi, kencing manis dan kolesterol tinggi adalah “MUSUH DALAM SELIMUT” kerana ianya boleh mendatangkan penyakit strok, buta mata, rosak buah pinggang dan serangan jantung dan lain-lain. Seseorang mungkin tiada tanda tanda awal sebelum mengalami sakit-sakit tadi secara tiba tiba dan boleh membawa kematian mengejut atau merana sakit yang kronik; seumpama rosak buah pinggang atau lumpuh sebelah badan.
•Sebaiknya dibuat pemeriksaan darah secara menyeluruh seluruh badan dan ujian kencing; juga ujian saringan atau screening test bagi penyakit kanser bagi mereka yang telah berumur 50 tahun ke atas.
•Bagi pasangan bakal bakal pengantin; eloklah dibuat ujian screening untuk penyakit Hepatitis B, sakit kelamin sepert VDRL/TPHA , HIV dan lain-lain bagi mengelak penyakit penyakit bahaya seperti Hepatitis B, syphilis , AIDs dan lain-lain yang boleh menjangkiti pasangan masing masing dan juga bakal bayi yang akan dilahirkan.
•Buatlah pemeriksaan ECG – bagi ujian jantung bagi lelaki yang telah berumur 35 tahun ke atas; sekurang-kurangnya 2 kali setahun walaupun tiada tanda tanda sakit dada. Tambahan pula sekiranya anda mengalami darah tinggi dan paras kolesterol tinggi dalam darah; kerana anda berisiko tinggi utk mendapat serangan jantung.Tetapi ianya adalah wajib dilakukan ECG segera sekiranya anda mengalami sakit dada dibahagian tengah atau kiri dada; dimana sakit dada ini bertambah kita melakukan kerja kerja berat. Bagi perempuan adalah juga digalakkan buat ECG.
•Berhati-hati selalu dengan penyakit-penyakit yang menular melalui darah ; oleh itu pastikan pisau cukur, berus gigi, jarum dan lain-lain JANGAN dikongsi. Ketika anda ingin menolong seseorg yang dalam perdarahan seperti kemalangan jalanraya; pastikan anda tidak terdedah dengan darah seseorg secara langsung; sebaiknya eloklah memakai sarung tangan.
•Dalam kita menjaga kesihatan buah pinggang kita; pastikan pengambilan air suling, rawat segera sekiranya ada masalah kencing kotor / kencing berkuman atau batu karang. Elakkan pengambilan ubat-ubat tanpa nasihat doktor atau farmasi. Pastikan kencing manis dan darah tinggi anda dirawat secara sempurna dan terkawal / stabil.
•Untuk makluman; asap rokok mengandungi nikotin yang tinggi ; di mana ianya boleh menyebabkan rasangan urat saraf yg menyarafi salur darah supaya mengecut; akibatnya edaran darah ke organ organ penting seperti otak, jantung, buah pinggang, mata dan lain-lain akan rosak secara perlahan lahan. Akibatnya anda sangat terdedah kepada risiko penyakit strok, sakit serangan jantung, rosak buah pinggang, buta mata dan lain-lain. Asap rokok juga boleh mengubah sel-sel normal di bahagian saluran pernafasan untuk bertukar kepada sel-sel kanser. Asap rokok juga boleh meyempitkan saluran pernafasan seseorang dan menyukarkan untuk membuang kahak dan akhirnya mengakibatkan sesak nafas yang kronik.
•Pengambilan makanan laut seperti udang, sotong ,ketam dan ikan bilis eloklah dikurangkan bagi mereka yang tahap kolesterol dan uric acid yang tinggi di dalam darah.
•Paras uric acid yang tinggi di dalam darah boleh mengakibatkan batu karang di dalam buah pinggang, saluran ureter dan pundi kencing.
•Paras kolesterol yang tinggi di dalam darah boleh menyempitkan saluran darah. Akibatnya pengedaran darah ke organ-organ penting akan terganggu; akibatnya ianya boleh menyebabkan strok, serangan jantung, buta mata, rosak buah pinggang, penyakit salur darah peripheral ( peripheral vascular disease ) dan lain-lain. Kolesterol yang tinggi juga boleh mengakibatkan pembentukan batu karang di dalam hempedu.
•Pesakit darah tinggi dan kencing manis hendaklah diperiksa darah buah pinggang dan kolesterol secara berkala, diperisa ECG utk mengesan sakit arteri koronari / sakit jantung dan diperiksa secara klinikal bagi mengesan penyakit salur darah sempit dan penyakit urat saraf peripheral – seperti kebas kebas di hujung kaki atau tangan bagi pesakit kencing manis. Mereka juga dinasihatkan untuk diperiksa oleh pakar mata; sekurang kurangnya 2 kali setahun atau ikut keperluan keadaan pesakit; ianya kerana penyakit kencing manis dan darah tinggi boleh merosakkan salur darah mata dan boleh mengakibatkan buta.
•Pastikan anda berusaha utk mendapat berat badan yang ideal atau bersesuaian dengan ketinggian anda; iaitu BMI ( Body mass index ) dalam julat yang normal.
•Pelbagai penyakit berkait dengan obesiti / kegemukan; seperti darah tinggi, kencing manis, strok, jantung, ketidaksuburan, batu dalam hempedu, sakit sendi dan tulang dan lain lain.
•Sekiranya anda kehilangan berat badan secara mendadak ; hendaklah disegerakan berjumpa dengan doktor untuk diperiksa secara teliti; di antara penyebabnya ialah kencing manis, thyrotoxicosis / sakit tiroid, kanser, batuk kering, AIDs, penyakit murung / depression dan segala macam penyakit kronik yang lain. Pemeriksaan darah mungkin diperlukan.

TIPS TERBAIK UNTUK ANDA!