The Alien - Link Select

Rabu, 16 Disember 2009

ABH-Ep. 2


Pandangannya lurus menghala ke C1G1. Dia berharap cecair itu akan meningkatkan lagi sel-sel badan Hisyam. Dengan cecair itu kelak kemampuan sel-sel Hisyam untuk menjana tenaga dan menampung tenaga nuklear supersonik yang terhasil akan meningkat 10 kali ganda dari biasa. Dengan cecair itu juga sel-selnya akan dihidupkan dan disesuaikan dengan implan otaknya. Oleh itu, dia akan hidup semula. Sama seperti Frankienstein yang dihidupkan oleh saintis perekanya. Hisyam akan hidup seperti manusia biasa. Tiada bezanya dengan manusia biasa kecuali apa yang terdapat dalam tubuhnya sahaja.
Di pandang dari luar, ia samalah seperti manusia biasa. Kulitnya, rambutnya, matanya, nafasnya, denyutan jantungnya dan pergerakannya. Semuanya sama seperti manusia biasa. Di dalam tubuhnya, sebahagian adalah robot dan sebahagiannya adalah tisu-tisu hidup yang dikuatkan 10 kali ganda dari manusia biasa.
Satu bunyi berdesit kedengaran. Ketika itu tiub penyambung yang tercucuk kemas di setiap sendinya mula mengalirkan cecair Gen Gflesh ke dalam tubuhnya. Dan ketika itu juga paparan data tubuh C1G1 mula berubah secara drastik. Semua saintis yan hadir ketika itu turut memandang perubahan itu dengan perasaan yang berdebar-debar.
Prof. Ikmal terus menumpukan perhatiannya. Aizad di sebelahnya juga turut sama menumpuhkan perhatian.
Dr. Hitomi, Dr. Fadzil dan Prof. Madya Haizam dan beberapa orang pegawai tentera menunggu dengan sabar perubahan yang ditunggu-tunggu itu. Mereka semua berharap kejayaan projek Janus. Projek yang julung-julung kali dilaksanakan. Mereka tidak mahu kegagalan seperti apa yang berlaku dengan badan eksperimen sebelum ini. 001, 002, 003, 004, 005 dan 006 gagal untuk dibangunkan. C1G1 merupakan badan eksperimen 007 yang mampu dan sesuai dengan cecair X-Gen. Badan atau tubuh eksperimen yang pertama kali dapat disesuaikan dengan bahan gentian. Dan ini cukup melegakan Prof. Ikmal.
Beberapa minit kemudian proses memasukkan cecair Gen Gflesh tu berakhir. Dan kelihatan kulit Hisyam berubah menjadi hijau dalam beberapa saat dan kembali menjadi seperti asalnya seminit kemudian. Paparan komputer menegaskan bahawa pembinaan C1G1 telah selesai.
Prof. Ikmal menekan satu butang yang terdapat di atas pemidang kawalan. Cecair yang selama ini membungkus C1G1 mulai di keluarkan secara pelahan-lahan. Sedikit demi sedikit, akhirnya C1G1 di keluarkan dari balang gergasi itu. Seluruh tubuhnya segar dan hidup cuma sahaja jantungnya tidak berdegup lagi. C1G1 di letakkan ke dalam balang lain yang lebih besar. Di situ, C1G1 akan dikenakan renjatan elektrik setinggi 10 000 Volt bagi mengaktifkan jantungnya.
Prof. Ikmal menyentuh tubuh Hisyam atau pun dengan nama saintifiknya C1G1. Satu perasaan terbit dari hatinya. Wajah Hisyam kelihatan tenang. Kelihatan lebih bersemangat. Bentuk badannya sama seperti dulu. Tidak berubah. Tetap berulas-ulas dan sederhana ketinggiannya. Sepadan dengan bentuk tubuhnya. Dia sedar wajah Hisyam itu ada iras-iras Salman Khan, pelakon sensasi Bollywood itu. Struktur badan pun lebih kurang sama. Tegap dan berulas-ulas.
Prof. Ikmal sendiri yang meletakkan Hisyam ke tempat khas itu. Seluruh tubuhnya dibungkus dengan sut khas berwarna hitam. Kelihatan jelas corak heksagon pada sut khas itu dengan warna yang lebih hitam dan berbentuk jaring. Seluruh tubuhnya ditutup dengan sut khas tersebut. Kemudian tubuh itu dibaringkan di atas katil besi yang penuh dengan mesin-mesin serta wayar-wayar khas untuk mengaktifkan jantungnya nanti.
Tenaga elektrik mula dicaj secara berperingkat. Bermula dari 1000 volt sehinggalah ia mencapai 5000 Volt. Keadaan tubuh Hisyam mulai bergerak dan berkutik pelahan-lahan. Meter voltan semakin meningkat. Ketika itu hampir mencapai 10 000 volt. Dan, ketika itu juga kelopak matanya terbuka. Riak wajahnya juga berubah tiba-tiba. Jelas riak kesakitan terlukis pada wajah itu. Prof. Ikmal diserang rasa simpati. Dia faham keadaan itu. Bukan calang-calang hidupan mampu menanggung kuasa elektrik yang begitu tinggi.
Seketika kemudian satu jeritan bergema dari mulut Hisyam. Jeritan kesakitan yang cukup kuat. Sarat dengan penderitaan. Dia tersentak. Pantas dia menatap carta komputer. Nada digital yang mewakili emosi Hisyam atau C1G1 kelihatan mececah had maksima menandakan emosinya bercampur-baur dan berkecamuk.
Prof. Ikmal cemas. Dia buntu untuk melakukan sesuatu. Matanya hanya terpaku ke arah Hisyam yang sedang menjerit. Dan sesaat kemudian Hisyam berhenti menjerit dan pada masa yang sama juga seluruh lampu dalam makmal tertutup tiba-tiba. Satu letupan eletrik juga kedengaran jelas sebaik sahaja lampu terpadam dan bau hangit wayar terbakar menguasai makmal.Dia tersentak.
Matanya dibuka pantas. Satu cahaya terang menerpanya. Dia segera menghadang dengan kedua belah tangannya sambil memejamkan mata serapatnya. Satu dentuman memekakkan bergema. Dia dilanda debar yang dashyat. Jantungnya seolah-olah akan terpacut keluar dari dadanya. Sesaat kemudian dia menurunkan tangannya setelah merasakan semuanya sudah berakhir. Degupan jantungnya semakin menendang-nendang tatkala pandangannya menjamah apa yang berada di hadapan matanya. Ruang kosong berwarna putih sekata terbentang di sekelilingnya. Di hadapannya, di kiri dan kanannya, di belakangnya, tempat dia berpijak dan atas kepalanya juga serba putih. Dia mula cemas dan takut.
“Di mana aku ini?” gumamnya.
Ketika ini dengusan nafasnya semakin keras.
Dan pandangannya kembali gelap!
BAB 2
Tahun 2007 merupakan tahun di mana kegemilangan dan kecemerlangan Suluken Corporation dalam pelbagai industri dan pelaburan yang menguasai hampir dua pertiga dunia sampai di kemuncaknya. Kekayaannya dianggarkan bernilai bertrilion-trilion. Suluken Corporation atau SC adalah penyumbang kepada kemajuan dalam banyak teknologi seperti pertanian, perindustrian berat, Industri kesihatan, pelaburan hartanah, industri kesihatan, pembekal alat-alat ganti kapal-kapal perang, persenjataan dan baru-baru ini SC bergiat penuh dalam pembinaan fasiliti dan pembinaan Cyborg.
SC melancarkan Projek Janus. Suluken Corporation dimiliki oleh Arshazen dan beberapa orang pemegang saham dalam SC. Tiada seorang pun di dunia ini yang tahu wajah sebenar pemilik SC. Pada kebiasaannya setiap kali pengumuman penting disiarkan. Wajah seorang lelaki yang bertopeng hitam sentiasa muncul di mana-mana skrin gergasi umum di seluruh dunia.
Projek Janus merupakan projek yang sangat penting pada SC. Dengan projek tersebut jabatan pertahanan di setiap negara telah menawarkan harga yang tinggi untuk hasil projek tersebut. Ia dilancarkan pada tahun 2008 dan mula bergiat penuh pada tahun 2009. Tahun 2010 melapetaka muncul dan peperangan untuk mempertahankan planet Bumi pula mula meletus.
Saingan bagi SC cuma Lex Tecnologies yang dimiliki oleh Lex Alexander John Hamdan, beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia. SC memiliki banyak cawangan HQ. HQ utama adalah rahsia dan tidak ramai yang mengetahuinya kecuali beberapa orang pegawai tinggi. Oleh itu, kesukaran akan dihadapi oleh pesaing-pesaingnya dalam mengejar kekayaan dan teknologi.
Pada masa ini hanya dua pihak yang sering berebutkan teknologi-teknologi baru iaitu SC dan Lex Technologies. Kelemahan dan kesempatan sering dimanfaatkan oleh kedua belah pihak.
HQ di mana Projek Janus dilancarkan ialah di HQ yang terletak di dasar Laut China Selatan. Di sini, Pengarah Sai Per diberi kepercayaan penuh oleh SC untuk mengendalikan dan memastikan operasi SC sentiasa berjalan lancar terutamanya Projek Janus yang dimulakan pada tahun 2008. Tahun 2010 merupakan kemuncak kejayaan bagi Projek Janus yang memakan biaya lebih dari 1 billion Dollar U.S. Begitu juga dengan tujuan projek tersebut telah berubah dari tujuan perniagaan kepada operasi menyelamatkan planet Bumi dari ancaman meteor tersebut.


***

“Bagaimana dengan C1G1?”
C1G1 dalam keadaan baik dan memuaskan. Tidak lama lagi ia akan menjadi milik kau, Lex. 30 Juta tu memang berbaloi. Aku harap kau tidak menukar fikiran.”
Lex senyum. Cita-citanya untuk menakluki dunia pasti akan tercapai. C1G1 adalah harapan tunggalnya untuk cita-cita tersebut. Wang bukanglah penting sangat kepadanya 30 Juta. US Dollar itu adalah harga yang ditawarkannya kepada doktor muda itu. Dia pasti akan berjaya kali ini.
Skrin maya itu dimatikan sebaik sahaja perbualan mereka tamat.
“Hisyam!”
Dia mendengar namanya disebut. Sayup-sayup kedengaran pada mulanya. Lama-kelamaan suara itu semakin jelas. Dia membuka mata. Dia agak terkejut tatkala dia melihat ruang yang sama dia berdiri. Ruang yang serba putih. Saujana mata memandang. Tiada langsung warna selain putih.
“Di mana aku ini?” gumamnya.
Tiada seorang pun yang kelihatan di situ. Hanya dia seorang. Hanya sunyi dan sepi yang didengarinya. Suara yang memanggil namanya tadi turut hilang bersama kesedarannya. Dia melihat tubuhnya, jari-jemarinya, dan seluruh anggotanya. Tiada yang kurang. Semuanya cukup. Sama seperti dulu.
“Di mana aku kini? Apakah aku sudah mati?”
Dia berjalan tanpa arah. Dia Cuma mengikut gerak hatinya. Namun berjam-jam dia berjalan tidak juga dia menemui sesiapa.
Dia terduduk. Penat!
Tiba-tiba pandangannya gelap. Sesaat selepas itu dia mendapati dirinya berada di satu tempat yang lain. Dia mendengar bunyi enjin, menderu-deru mengisi ruang pendengarannya. Kedengaran juga tembakan laser bertalu-talu. Cukup membingitkan telinga. Dihadapannya kini satu objek besar yang dilitupi satu medan tenaga yang kuat. Beberapa siri letupan berapi terbentuk. Dia yang ketika itu sedang memandu kapal terbang jenis F-15 Strike Eagle buatan U.S. meluncur di celah-celah ratusan jet-pejuang yang semakin menggila melancarkan tembakan demi tembakan ke arah sasaran.
Dia menembak bertalu-talu dengan peluru laser jenis mesingan dan diselang-selikan dengan peluru berpandu jenis B21. Di kiri dan kanannya kelihatan juga jet pejuang yang sama. Bukan dua, bukan tiga malah beratus-ratus jet pejuang jenis tempur sedang menyerang bertubi-tubi ke arah objek yang sebesar padang bola sepak itu. Namun, seperti mula-mula tadi hanya api yang menari-nari di permukaan objek tersebut. Objek besar itu tidak terjejas walau sedikit pun. Malah kelihatan lapisan tenaga yang terbentuk itu semakin kuat berdengung.
Beberapa buah kapal perang jenis Stealth dan F15, F16 serta F17 juga kelihatan bersungguh-sungguh melakukan serangan. Dan ketika itu satu bunyi kedengaran. Objek di hadapannya berubah rupa. Kalau tadi ia berwarna hitam perak. Kini ia berubah kepada warna perak bercahaya. Dan ketika itu satu dentuman bergema. Telinganya dirasakan berdesing dan dia dapat mendengar bahagian dalaman telinganya hancur. Dia melihat jet-jet pejuang yang lain kelihatan terpelanting dan terpesong dari laluan masing-masing. Ada di antaranya terbakar dan meletup setelah bertembung di antara satu sama lain. Tidak kurang juga yang terhempas ke Bumi. Dia mula hilang kawalan ke atas kapal terbangnya.
Dan, pada masa yang sama pandangannya menjadi gelap.
*IKUTI SAMBUNGAN KE -3 PADA MINGGU HADAPAN-29.12.2009

1 ulasan:

Kniedaz berkata...

Salam,
Sil apa khabar?
Lama tak berkongsi berita
Apa2, take care ya