The Alien - Link Select

Rabu, 18 Mei 2016

AL-AQSA : KIBLAT PERTAMA UMAT ISLAM???

SIAPA KATA MASJIDIL AQSA ADALAH KIBLAT PERTAMA NABI MUHAMMAD DAN UMAT ISLAM?


2:142. Orang-orang bodoh antara manusia akan berkata, "Apakah yang memalingkan mereka daripada kiblat (haluan) yang mereka hadap dahulu?" Katakanlah, "Kepunyaan Allah Timur dan Barat; Dia beri petunjuk kepada sesiapa Dia hendaki pada jalan lurus."
2:143. Demikianlah Kami buat kamu satu umat yang di tengah, supaya kamu jadi saksi-saksi ke atas manusia, dan supaya Rasul menjadi saksi ke atas kamu; dan Kami tidak tentukan kiblat yang kamu hadapkan melainkan supaya Kami tahu siapa yang ikut Rasul, dan siapa yang balik di atas tumit-tumitnya. Sebenarnya ia sungguh berat, kecuali kepada orang-orang yang Allah beri petunjuk; tetapi Allah tidak akan biarkan iman kamu disia-siakan. Sesungguhnya Allah Lembut kepada manusia, Pengasih.

APAKAH DAN DI MANAKAH KIBLAT NABI MUHAMMAD ITU?

                      AL-AQSA DI PALESTIN?


KALAU ITU JAWAPAN KAMU…. MAKA KAMU SALAH…. 
AYAT SETERUSNYA MENYATAKAN KIBLAT NABI MUHAMMAD SEBELUM KIBLAT MASJIDIL HARAM!

2:144. "Kami lihat kamu membalik-balikkan wajah (muka) kamu ke LANGIT; sungguh Kami akan palingkan kamu kepada KIBLAT yang kamu puas hati. Maka palingkanlah muka kamu ke arah MASJIDIL HARAM (Masjid Suci); dan di mana sahaja kamu berada, palingkanlah muka kamu ke arahnya. orang-orang diberi al-Kitab tahu bahawa itu adalah yang benar daripada Pemelihara mereka; Allah tidak lalai daripada apa yang mereka kerjakan."

YA… KIBLAT NABI MUHAMMAD SEBELUM ITU IALAH … BAGINDA MENDONGAK KE "LANGIT."

INI ADALAH LOJIK KERANA, ALLAH MENYATAKAN BAHAWA DIA BERADA DI LANGIT.

LIHAT AYAT-AYAT INI MENYOKONG QS. 2 :144 .

“Mereka takut kepada Rabb mereka yang (berada) di atas mereka.” (QS. An Nahl : 50)

“Malaikat-malaikat dan Jibril naik (menghadap) kepada Rabbnya.” (QS. Al Ma’arij : 4)

“Apakah kamu merasa aman terhadap Allah yang (berkuasa) di (atas) langit bahwa Dia akan menjungkir balikkan bumi bersama kamu, sehingga dengan tiba-tiba bumi itu bergoncang?” (QS. Al Mulk : 16)

“(Yaitu) Rabb Yang Maha Pemurah. Yang beristiwa’ (menetap tinggi) di atas ‘Arsy .” (QS. Thoha : 5)

JADI, KIBLAT YANG DIDAKWA SEBAGAI KIBLAT PERTAMA BUKANLAH AL-AQSA MENURUT QUR’AN. TETAPI ARAH KE LANGIT DI MANA ALLAH BERSEMAYAM DIARASY-NYA. HANYA HADIS-HADIS DAN RIBUAN PENDAPAT ULAMA SUNNI YANG MNEYATAKAN DEMIKIAN. DAN KENYATAAN MEREKA DITENTANG KERAS OLEH WAHYU ALLAH SEEPRTI YANG SAYA BERI DI ATAS…

WALLAHU’ALAM..

Tiada ulasan: