The Alien - Link Select

Rabu, 27 Mei 2015

Q.S. AL-HIJR 15 : 31-33 ???


ALLAH S.W.T
Berfirman :
Melainkan Iblis; ia enggan turut bersama mereka yang sujud.  Allah berfirman: Hai Iblis, apa sebabnya engkau tidak turut bersama mereka yang sujud itu?".  Iblis menjawab: "Aku tidak patut sujud kepada manusia yang Engkau jadikan dia dari tanah liat yang kering, yang berasal dari tanah kental yang berubah warna dan baunya".
  [ Q.S. AL-HIJR 15 : 31-33 ]


RASULULLAH NABI MUHAMMAD S.A.W
Bersabda :
“Orang Islam yang paling baik ialah orang-orang yang menjaga orang-orang Islam lainnya dari bencana lidah dan perbuatannya”.
Daripada Abdullah bin Amr bin Ash R.A
[ H.R.S : Imam Muslim Ra. A. ]

"Belum sempurna iman seseorang kamu sebelum ia mencintaiku melebihi daripada cintanya kepada anaknya, kepada bapanya dan kepada manusia semuanya.”
Daripada Anas bin Malik R.A
[ H.R.S : Imam Muslim Ra. A. ]

 “Siapa yang iman dengan Allah dan hari kiamat, maka hendaklah dia berbuat baik kepada tetangganya. Siapa yang iman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia memuliakan tetamunya, dan siapa yang iman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia berkata yang baik atau diam.”
Daripada Abu Hurairah R.A dan Abu Syuraikh Al-Khuza’iy R.A
[ H.R.S : Imam Muslim Ra. A. ]

“Kamu tidak dapt masuk syurga, sebelum kamu beriman, dan kamu belum dapat dikatakan mukmin sebelum kamu kasih mengasihi satu sama lain. Sukakah kamu aku tunjukkan jalan untuk berkasih-kasihan? Galakkanlah salam antara sesamamu.”
Daripada Abu Hurairah R.A

[ H.R.S : Imam Muslim Ra. A. ]

Tiada ulasan: