The Alien - Link Select

Khamis, 12 Mac 2015

SALAM ???

SALAM

ALLAH SWT
Berfirman :
“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi SALAM kepada penghuninya.Yang demikian itu lebih baik bagimu, agar kamu (selalu) ingat.” [ Q.S. AN-NUR 24 : 27 ]

“Dan apabila kamu akan masuk ke suatu rumah, maka ucapkanlah SALAM atas diri kalian.”
[ Q.S. AN-NUR 24 : 61 ]

“Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu”.
[ Q.S. AN-NISA’ 4 : 86 ]


RASULULLAH NABI MUHAMMAD S.A.W
Bersabda :
“Hak seorang muslim atas muslim lainnya ada enam perkara:  Apabila engkau menjumpainya engkau berikan salam kepadanya.  Apabila ia mengundangmu engkau memperkenankan undangannya.  Apabila ia meminta nasihat, engkau menasehatinya.  Apabila ia bersin dan memuji Allah, hendaklah engkau mentasymitkannya (berdoa untuknya).  Apabila ia sakit hendaklah engkau menjenguknya.  Apabila ia mati hendaklah engkau hantarkan jenazahnya.”
[ H.R.S : Imam Muslim Ra. A. hadis no. 2162 ]

 “Kamu tidak dapat memasuki Syurga kecuali bila kamu beriman. Iman mu belumlah lengkap sehingga kamu berkasih-sayang satu sama lain. Maukah kuberitahukan kepadamu sesuatu yang jika kamu kerjakan, kamu akan menanamkan dan memperkuat kasih-sayang diantara kamu sekalian? Sebarkanlah ucapan SALAM  di antara satu sama lain, baik kepada yang kamu kenal maupun yang belum kamu kenal.”
Daripada Abu Hurairah R.A
[ H.R.S : Imam Muslim Ra. A. ]

“Tatkala ALLAH menciptakan Adam A.S, Dia berfirman, “Pergilah dan ucapkanlah SALAM kepada para Malaikat yang sedang duduk, lalu perhatikanlah apa yang mereka akan jawab, sesungguhnya jawaban (para malaikat itu) adalah salam (penghormatan)mu dan anak keturunanmu. Maka Adam A.S berkata, “ASSALAMU’ALAIKUM”, lalu mereka (para malaikat) menjawab, “Assalamu’alaika wa Rahmatullah”. Mereka menambahkan: “Warahmatullah”.
Daripada Abu Hurairah R.A
[ H.R.S : Imam Bukhari (6227) & Imam Muslim (2841) Ra. A. ]

 “Kamu memberi makan (orang yang memerlukannya), dan kamu mengucapkan SALAM kepada orang yang kamu kenal dan yang tidak kamu kenal.”
Daripada ‘Abdullah bin ‘Amru bin al’Ash R.A bahawa seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah S.A.W, “Ajaran Islam yang manakah yang paling baik?”
[ H.R.S : Imam Bukhari (4684) & Imam Muslim (993) Ra. A. ]

“Sesungguhnya Nabi S.A.W apabila baginda mengucapkan suatu kalimat, baginda mengulanginya tiga kali. Dan apabila baginda datang kepada suatu kaum, baginda memberi salam kepada mereka tiga kali.”
Daripada Anas R.A
 [ H.R.S : Imam Bukhari Ra. A. ]
 “Tiada dua orang muslim yang saling berjumpa lalu berjabat tangan, melainkan diampuni dosa keduanya sebelum mereka berpisah”
[ H.R.S : Imam Abu Daud dan dishahihkan oleh Imam Al-Albani Ra. A. ]

Seorang lelaki bertanya:
Wahai Rasulullah S.A.W, jika seseorang dari kita bertemu saudaranya atau temannya, apakah dia perlu membungkuk kepadanya? Baginda menjawab: “Tidak.” Orang itu bertanya: “Apakah dia perlu memeluk dan menciumnya?” Baginda menjawab “Tidak.” Orang itu bertanya lagi: “Apakah perlu dia memegang tangannya dan bersalam dengannya?”
Baginda S.A.W menjawab: “Ya.” 
Dari Anas R.A
[ H.R.S :  Imam Tirmizi Ra. A. ]

 “Janganlah kalian memberi SALAM seperti orang-orang Yahudi dan Nasrani, kerana sesungguhnya pemberian salam mereka memakai ISYARAT dengan tangan.”
Daripada Jabir bin Abdullah R.A
[ H.R.S : Imam Baihaqi dan  Imam Al-Albani Ra. A. ]

 “Janganlah memulakan ucapan salam kepada Yahudi dan Nasrani dan jika kamu bertemu dengan mereka di perjalanan, tolaklah mereka ke arah sudut yang sempit.”
Dari Abu Hurairah (radiallahua’anh) Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) bersabda yang maksudnya;
[ H.R.S : Imam Muslim Ra. A. ]

    “Jawablah dengan ucapan WA’ALAIKUM.”
Daripada Qatadah, daripada Anas bin Malik R.A bahawa sahabat Nabi (sallallahu ‘alaihi wasallam) telah bertanya kepada baginda: “Bahawa ahli kitab (Yahudi dan Kristian) memberi salam kepada kami, maka bagaimana kami membalasnya?”
[ H.R.S : Imam Muslim , Abu Daud, an-Nasai dan Ibn Majah Ra. A. ]

Keadaan sahabat Rasulullah SAW apabila mereka bertemu mereka bersalaman dengan berjabat tangan, dan jika mereka menyambut kepulangan yang jauh, maka mereka berpelukan.
[ H.R.S : Imam Abu Daud Ra. A. ]

“Jadilah kamu orang yang pertama mengucapkan SALAM kepada saudaramu agar penyakit dalam hatimu sirna dan diganti dengan kasih sayang. Jabatlah tangan saudara seagamamu kecuali yang diharamkan bagimu menyentuhnya.”
IMAM MUHAMMAD JIBRIL AL-KHAIR B.A


Tiada ulasan: