The Alien - Link Select

Isnin, 2 Mac 2015

Q.S. IBRAHIM 14 : 16-18 ???


ALLAH S.W.T
Berfirman :
Di belakangnya disediakan Neraka Jahannam, dan ia akan diberi minum dari air danur (yang keluar dari tubuh ahli Neraka).

Ia meminumnya dengan terpaksa dan hampir-hampir tidak dapat diterima oleh tekaknya (kerana busuknya), dan ia didatangi (penderitaan) maut dari segala arah, sedang ia tidak pula mati (supaya terlepas dari azab seksa itu); dan selain dari itu, ada lagi azab seksa yang lebih berat.

Bandingan (segala kebaikan amal dan usaha) orang-orang yang kufur ingkar terhadap Tuhannya ialah seperti abu yang diterbangkan angin pada hari ribut yang kencang; mereka tidak memperoleh sesuatu faedah pun dari apa yang mereka telah usahakan itu. Sia-sianya amalan itu ialah kesan kesesatan yang jauh dari dasar kebenaran.
[ Q.S. IBRAHIM 14 : 16-18 ]


RASULULLAH NABI MUHAMMAD S.A.W
Bersabda :
 “Sesungguhnya yang Halal itu jelas dan yang Haram itu jelas, dan di antara keduanya ada perkara yang samar-samar, kebanyakan manusia tidak mengetahuinya, maka barangsiapa menjaga dirinya dari yang samar-samar itu, berarti ia telah menyelamatkan agama dan kehormatannya, dan barangsiapa terjerumus dalam wilayah samar-samar maka ia telah terjerumus kedalam wilayah yang haram, seperti penggembala yang menggembala di sekitar daerah terlarang maka hampir-hampir dia terjerumus ke dalamnya. Ingatlah setiap raja memiliki larangan dan ingatlah bahawa larangan Allah apa-apa yang diharamkan-Nya. Ingatlah bahawa dalam jasad ada sekerat daging jika ia baik maka baiklah seluruh jasadnya dan jika ia rusak maka rusaklah seluruh jasadnya. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati.”

Daripada Abu 'Abdillah An-Nu'man bin Basyir R.A

[ H.R.S : Imam Bukhari (52) & Imam Muslim (1599) Ra. A. ]

Tiada ulasan: