The Alien - Link Select

Sabtu, 12 Februari 2011

MUHAMMAD'S DAY


LAGI DUA HARI... KITA AKAN MENYAMBUT MUHAMMAD'S DAY- IA ADALAH HARI YANG LEBIH MULIA DAN DIBERKATI ALLAH SWT... Mengapa umat Islam remaja hari ini merayakan Valentine;'s day yang diharamkan itu? sesiapa yang menyambutnya sebenarnya dimurkai Allah SWT kerana menyambut hari-hari kehebatan musuh-Nya. Mengapa harus mendapat kemurkaan Allah? bukan lebih baik kalau kita menyambut Muhammad's Day yang amat digalakan dalam Islam? Pada hari itulah kita berselawat ke atas Rasulullah SAW dam mengangkat martabat dan hak kemuliaan baginda SAW di hati kita... mari kita sama-sama menyambut hari yang penuh bersejarah dan penuh berkat ini...

sebelum itu mari kita lihat apa sebenarnya MaulidurRasul itu...

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

inilah Muhammad's Day...
"Allahumma Shalli alaa Muhammad wa alaa aalihi Muhammad."

Tiada ulasan: