The Alien - Link Select

Rabu, 9 Februari 2011

BUNGA BUKAN SEMUSIMMEMBACA semula novel ini, pada kali keempat... buat aku semakin teruja!
berikut ialah sinopsisnya...

Kamal Hanafi, seorang pemimpin pelajar yang cemerlang dan berani dalam memperjuangkan nasib teman pelajar. Masalahnya, dia terlibat dengan kumpulan lelaki yang anti perempuan. Pun dia dicemburui (digilai ramai pelajar wanita).

Di tahun akhir, dia terjebak cinta apabila melihat seorang freshie yang diorientate dengan teruk sekali. Mereka mula berkawan, namun hubungan itu tidak lama apabila Zarida Hanim berjaya melanjutkan pelajarannya ke universiti. Zarida Hanim aktif di sana dalam kegiatan budaya.

Kamal Hanafi mendapat posting kerja di sebuah negeri pantai timur. Sebagai pemimpin pelajar dia tertekan apabila kebolehannya tidak berjaya dikembangkan kerana pandangan serong orang pantai timur. Dalam masa yang sama orang tempatan ingin menawarkan jodoh, sedangkan hatinya masih tersangkut pada Zarida Hanim. Dia menulis surat, tetapi Zarida Hanim menjawab yang dia masih belum memikirkan soal rumahtangga.

Sayang, gadis itu kemudiannya dijodohkan dengan lelaki pilihan keluarga tanpa pengetahuan Kamal Hanafi. Gadis itu mendiamkan diri dan sering mengelak. Apabila diketahui, Kamal Hanafi benar-benar kecewa. Dia terasa benar yang dia diperbodohkan membuatkan sentimen lama yang anti perempuan itu membuak kembali.

Dia berhenti kerja, kemudian menceburi bidang pengiklanan di ibu kota. Dia berpeluang menemui sekian ramai wanita lawa yang berfikiran terbuka. Dia membalas dendam kesan kekecewaannya itu. Nina Kamariah yang mengajarnya. Dia turut mengambil upah melarikan dadah dari Thailand untuk kingpin dadah di ibu kota.

Dalam masa yang sama dia menemui mummy yang mengajarnya jadi gigolo. Kegiatannya meluas dan mempunyai kenalan di segenap peringkat termasuk tokoh politik terkemuka. Maka banyak job agensi kerajaan diperoleh dan dia membuka sebuah agensi pengiklanan sendiri. Dia punya banyak wang dan terkenal. Namun wanita-wanita lawa masih menjadi mangsa buat melampiaskan nafsu serakah dan dendam kesumatnya.

Setelah sekian lama baru dia teringat untuk menjenguk ibu-ayah di kampung. Dia tidak dapat mengelak apabila ibu ingin menjdohkannya dengan Nurshila, anak Ustaz Khamis - teman lama mereka.

(refr:http://ikanlepu.blogspot.com/p/karya-bunga-bukan-semusim.html)

P/S : mengujakan dalam bab pertembungan dengan The Red Dragon... Kamal Hanafi is the HERO!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sy juga meminati novel ini..kamal hanafi diangkat sebagai hero..seolah2 sy menonton filem hollywood