The Alien - Link Select

Rabu, 11 Ogos 2010

PUASA

Rasulullah SAW dalam meriwayatkan Hadits Qudsi menyatakan bahawa ALLAH SWT Berfirman:-

"Semua amal perbuatan Bani Adam menyangkut dirinya peribadi,kecuali puasa. Sesungguhnya puasa itu untukKu dan kerana itu Akulah yg langsung membalasnya. Puasa itu ibarat perisai. Pada hari melaksanakan puasa mengucapkan kata-kata kotor,tidak sopan dan tidak enak didengar dan jangan pula hingar-bingar bertengkar. Jika di antara kalian memakinya atay mengajak berkelahi,hendaknya katakan kepadanya: " Sy sedang bepuasa."
Selanjutnya Nabi SAW bersabda: "Demi ALLAH yg diri Muhammad dalam kekuasaanNya,sesungguhnya bau busuk mulut org berpuasa lebih wangi di sisi ALLAH 73)dari bau kasturi". Dan bagi orang berpuasa kegembiraan,gembira ketika berbuka puasa kerana sampai waktunya dan gembira ketika kelak menemui RabNya kerana menerima pahala puasanya.
(HQR Syaikhani,Nasa`i dan Ibnu Hibban yg bersumberkan Abu Hurairah)

Semua amal ibadah dan perbuatan taat mempunyai pahala dan ganjaran tertentu dan terbatas,yang akan diterima oleh org itu sesuai dengan amalnya.

Adapun puasa yg dilakukan dengan ikhlas menurut tuntutan syara` pahalanya yg besar langsung dari kurnia dan rahmatNya yg Maha Pemurah lagi Penyanyang."

Hadis di atas termasuk untuk melaksanakan adab dan tatacara berpuasa yg ikhlas dan bernilai tinggi:
i) Memelihara lidah dan anggota badan lainnya dari perbuatan yg tidak manfaat

ii)Menjaga diri jangan sampai terlibat dalam satu pertengkaran apalagi perkelahian.

"Satu kebajikan(dibalas) menjadi sepuluh ganda sedang kejahatan dibalas seimbang dengan dosanya atau Kuampuni sama sekali meskipun dia menghadap AKU dengan kesalahan-kesalahan hampir sebesar bumi. Barangsiapa merencakan hendak melaksanakan satu kebajikan ettapi belum dikerjakannya akan dicatat(oleh malaikat) bagi nya satu kebajikan. Dan barangsiapa merencana hendak melakukan satu kejahatan tapi belum dikerjakkannya tidaklah dicatatkan baginya sedikitpun(yg dianggap sebagai dosa). Dan Barangsiapa yg mendekatkan diri kepadaKU sejengkal,AKU akan mendekat kepadanya sehasta. Dan barangsiapa yg mendekatkan dirinya kepadaKu sehasta,Aku akan mendekat kepadanya sedepa."
(HQR Thabrani yg bersumber dari Abu Dzar)"Barangsiapa yg tidak mau meninggalkan perkataan palsu dan perbuatan palsu,ALLAH tidak akan memperdulikan amal perbuatan ketika meninggalkan makan minumnya(puasa)."
(H.R Ahmad bin Hambal,Bukhari,Abu Daud Tarmidzi dan Ibnu Majah yg bersumberkan Abu Hurairah)
"Bukanlah org berpuasa itu itu hanya berpuasa dari makan dan minum saja,tetapi juga dari omong-omong kosong dan kotor. Jika ada yg memaki-makimu atau berbuat kurang ajar padamu,ucapkanlah aku sedang berpuasa,sungguh aku sedang berpuasa."

(Al-Hadist)

"Banyak org yg berpuasa yg tidak dpt bagian(pahala) hanyalah lapar belaka dan banyak pula org berjaga malam(untuk solat dan zikir) yg tidak dapatkan bahagian(pahala) dari berjaganya itu kecuali hanyalah(kelelahan) berjaga-jaga itu saja."
(Hadits riwayat Ibnu Majah yg bersumber dari Abu Hurairah R.A.)

"Apabila sudah masuk bulan Ramadhan,Dibukankan semua pintu syurga,ditutup rapatlah semua pintu neraka dan di belenggu semua syaitan"
(Al-Hadist)

"Barangsiapa yg melakukan puasa di bulan Ramadhan semata-mata kerana iman dan mengharapkan redha ALLAH,Diampuni dosa-dosanya yg telah lalu. Dan barangsiapa yg bangun malam(untuk solat dan zikir) pada malam Qadar semata-mata kerana iman dan mengharap redha ALLAH,Nescaya diampuni dosa-dosanya yg telah lalu."
(Al-Hadist)

"Apabila telah tiba permulaan bulan Ramadhan dibelunggu lah semua syaitan dan iblis yg nakal-nakal,ditutup rapatlah pintu neraka tidak satu pun yg dibuka. Dan dibuka semua pintu surga,tidak satu pun yg ditutup serta diumumkan; "Wahai orang-orang yg suka melakukan kebajikan mengadaplah........ Wahai orang yg suka melakukan kejahatan dipersilakan mundur." ALLAH menetapkan pembebasan orang-orang dari nereka selama sebulan Ramadhan yg dilakukan pada tiap-tiap malam selama bulan Ramadhan."
(Al-Hadist)

"Alangkah kecewanya orang yg sejak tiba bulan Ramadhan hingga bulan tidak diberi ampunan."
(Al-Hadist)

Allah SWT berfirman dalam Hadits Qudsi:
"Sesungguhnya hamba-hamba yg paling cinta padaKu ialah seorang yg menyegerakan berbuka puasa."
(HQR Ahmad dan Tarmidzi yg bersumber dari Abu Hurairah R.A.)


Hadis ini menganjurkan org yg puasa untuk berbuka segera setelah diketahui matahari benar-benar telah terbenam,baik puasa wajib yakni puasa bulan Ramadhan dan Puasa Nadzar ataupun puasa sunat.

"Selama orang berbuka puasa dengan segera,senantiasa berada dalam kebajikan"
(H.R. Bukhari,Muslim yg bersumber dari Sahl Bin Sa`ad)

"Selama UmmatKu melambatkan sahur (hingga dekat waktu Imsak) dan menyegerakan bebruka puasa pada waktunya,senantiasa berada dalam kebajikan."
(H.R Ahmad yg bersumberkan dari Abu Dzar)

"Agama akan sentiasa tampak syi`arnya dengan nyata selama org islam berbuka shaum dengan segera(tepat pada waktunya) sebab org-org Yahudi dan Nasrani melambatkannya."
(H.R. Abu Daud yg bersumber dari Abu Hurairah R.A.)

"Kebajikan itu sepuluh kali ganda dan akan Kutambah lebih sedang kejahatan (Hanya dihitung) satu dan akan Kuhapuskan. Puasa itu untukKu dan Akulah yg langsung membalasnya. Puasa itu adalah benteng dari siksaan ALLAH,Laksana senjata benteng terhadap pedang."
(HQR Baghawi)

"Puasa itu adalah benteng terhadap api neraka dan bagiKulah puasa itu,Akulah yg langsung akan membalasnya. Orang meninggalkan nafsunya,meninggalkan makan dan minum kerana AKU. Sesungguhnya bau mulut org yg berpuasa itu(kelak di akhirat) lebih wangi di sisi ALLAH daripada bau kasturi."
(HQR Baghawi,Thabrani dan `Abadan yg bersumber dari Basyir bin Khashashiah)

"Barangsiapa yg menjaga dengan hati-hati 3 hal pasti dia dalam perlindunganKu. Dan barangsiapa yg menyia-nyiakannya,ia benar2 termasuk musuhKu. Ketiga2 mcm itu adalah solat,puasa dan mandi Junub."
(R.Baihaqi dari Hasan,Mursalan dan Ibnu Najjar yg bersumberkan dari Anas R.A.)

Ingat!!!


ALLAH berfirman dalam Hadis Qudsi:


"Tidak ada perlindungan yg lebih kuat bagi hamba-hambaKu kecuali menyedikitkan makan."
(HQR ad-Dailami dan Abdullah Ibnu Abbas R.A.)
7. Al A'raaf
31. Hai anak Adam, pakailah pakaianmu yang indah di setiap (memasuki) mesjid<[534] makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan[535]. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan."Tidak ada satu wadah pun yg diisi oleh Bani Adam,Lebih buruk daripada perutnya,cukuplah baginya beberapa suap,untuk memperkukuhkan tulang belakangnya agar dapat tegak. Apabila tidak dapat dihindari,baiklah sepertiga makanannya,sepertiga lagi untuk minumannya sepertiganya untuk nafasnya."
(HQR Tarmidzi,Ibnu Maja dan Ibnu Hibban dalam Shahihnya yg bersumber dari Miqdam bin Ma`di Kasib)


"Orang Mukmin makan untuk satu perut,sedang org kafir makan untuk tujuh perut".
(H.R Bukhari Muslim yg bersumberkan dari Ibnu Umar-Shahih)


47. Muhammad
12. Sesungguhnya Allah memasukkan orang-orang mukmin dan beramal saleh ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai. Dan orang-orang kafir bersenang-senang (di dunia) dan mereka makan seperti makannya binatang. Dan jahannam adalah tempat tinggal mereka.


Rasulullah pernah bersabda:
1. "Perut itu adalah sumber penyakit dan berpantang itu adalah sumber ubat".

2. "Kita(Kaum Mukmin) adalah satu kaum yg bila telah merasa lapar barulah makan dan apabila makan tidak hingga kenyang."
(Al-Hadis)


2. Al Baqarah
143. Dan demikian (pula) Kami telah menjadikan kamu (umat Islam), umat yang adil
195. Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.


17. Al Israa'
29. Dan janganlah kamu jadikan tanganmu terbelenggu pada lehermu dan janganlah kamu terlalu mengulurkannya[852] karena itu kamu menjadi tercela dan menyesal.

P/s : Oleh itu jom.. kita berpuasa wajib dan sunat (selalunya 3 hari sebulan atau Isnin khamis setiap minggu)

Tiada ulasan: