The Alien - Link Select

Selasa, 29 Jun 2010

NAZI=ISRAEL, ISRAEL=NAZI!!!Israel bantah akhbar Mesir siar kartun gambarkannya Nazi
KAHERAH 29 Jun - Kedutaan Israel di sini mengemukakan aduan kepada akhbar parti pemerintah Mesir mengenai penyiaran sebuah kartun yang mengaitkan rejim Zionis itu dengan Nazi Jerman.

Aduan itu adalah langkah luar biasa kerana kedutaan tersebut lazimnya tidak mempedulikan kritikan daripada media Mesir.

Al-Watani al-Youm pada 15 Jun lalu menyiarkan kartun menunjukkan sebuah kapal bantuan kemanusiaan yang menuju ke Genting Gaza ditangkap oleh seekor sotong kurita yang membawa bendera Israel, tetapi lambang swastika Nazi dan bukan simbol Star of David tertera pada bendera itu.

Akhbar minggu itu ialah lidah rasmi Parti Demokratik Kebangsaan pimpinan Presiden Hosni Mubarak.

"Kedutaan Israel memilih untuk mengulas mengenai karikatur itu kerana Israel disamakan dengan fahaman Nazi.

"Banyak kenyataan dan karikatur anti-Yahudi disiarkan dalam media Mesir tetapi kami tidak mahu mengulas mengenainya. Namun, karikatur ini bukan lagi menggambarkan tentangan terhadap dasar Israel, tetapi merupakan fitnah," kata jurucakap kedutaan, Shani Cooper-Zubida.

Bagaimanapun kartunis berkenaan, Carlos Latuff yang berasal dari Brazil mempertahankan kartunnya dalam e-mel kepada Reuters.

"Duta Israel sepatutnya menunjukkan keprihatinan yang sama terhadap nyawa aktivis yang terkorban dalam Flotila Pembebasan, sebagaimana dia prihatin terhadap kartun saya," kata Latuff.

Menurut beliau, dakwaan anti-Yahudi sudah diketahui menjadi strategi kerajaan Israel dan para penyokongnya untuk menangkis sebarang kritikan terhadap dasar aparteid Israel.

"Tuduhan jahat itu tidak akan menghalang saya untuk terus melukis kartun bagi membela nasib rakyat Palestin yang gagah berani," tambah Latuff.

Pengarang Al-Watani al-Youm, Mohammed el-Alfy mempertahankan pendirian akhbar beliau dengan berkata, penyiaran kartun itu adalah soal kebebasan bersuara. - Reuters

P/S : OOO... BETAPA BODOHNYA ISRAEL!!! HAHAHA!!!.. MUSUH DUNIA INI TAKUT LAK DISAMAKAN DENGAN NAZI JERMAN YA?? HEHEHEH... PADA HAL KEKEJAMAN MEREKA INI LEBIH TERUK DAN DAHSYAT DARI NAZI JERMAN... PATUTLAH HITLER BAKAR BANGSA TERKUTUK YAHUDI INI HIDUP-HIDUP... PADAN MUKA! SEKARANG KALAU ORANG MESIR SIARKAN KARTUN MACAM TU... TAU LAK MARAH... MARAH MASYARAKAT DUNIA KO TAK TAHU LAK... BODOH! PUNYA ISRAEL=NAZI, NAZI= ISRAEL...!!!

Tiada ulasan: