The Alien - Link Select

Ahad, 18 April 2010

TOKSIN DAN KEMATIAN!


Dari Mana Datangnya TOKSIN Dalam Badan Kita?
Toksin datang dari pelbagai sumber. Menurut kajian yang dibuat oleh pakar pemakanan dan disahkan pula oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang, toksin datangnya dari:

a. Sumber Air Minuman
b. Bekas Makanan
c. Bahan Penstabil, Pengawet dan Pewarna Tiruan
d. Baja Tanaman
e. Penggalak Tumbesaran dan Antibiotik Haiwan Ternakan

Sumber Air Minuman

Sumber air minuman tercemar disebabkan kandungan klorin yang diguna untuk membersihkan air. Air yang baik untuk diminum adalah air yang semulajadi bersih tanpa sebarang rawatan. Ini mengembalikan kita ke zaman dahulu sebelum zaman perindustrian di mana air sungai dan sumber air adalah selamat untuk diminum. Disamping itu, zink, besi dan aluminium juga terdapat di dalam air minuman yang dibekalkan kerumah-rumah. Bahan berat ini datangnya dari bekas-bekas menyimpan, bekas memproses di pusat pembersihan dan bekas minuman di rumah.

Bekas Makanan
Plastik, polisterina dan pembalut cling film adalah bahan beracun yang telah diproses untuk menyimpan makanan. Plastik merupakan bahan aktif yang bertindak balas dengan suhu. Pada suhu melebihi 120 darjah celsius, ia akan berubah bentuk kepada wasap dan ianya adalah beracun. Jika diguna dengan lama pada suhu bilik pula, plastik boleh meresap ke dalam makanan berminyak, keju, mi segera, makanan berlemak dan daging. Oleh sebab itulah sekiranya kita lama menyimpan minuman atau makanan dalam bekas plastik, makanan atau minuman itu akan ada rasa dan bau plastik. Adalah merbahaya memanaskan makanan dengan mikrowave. Plastik, polisterina atau cling film akan terus menyerap ke dalam makanan pada suhu tinggi. Plastik boleh menyebab kanser. Plastik juga boleh mengakibatkan kerosakan hati, buah pinggang, organ penapisan dan endokrin badan manusia. Permainan kanak-kanak yang diperbuat daripada plastik juga membahayakan. Kanak-kanak akan menggigit, menghisap dan menyentuh barangan plastik dan proses ini merupakan pemindahan terus bahan plastik ke dalam tubuh badan.

Aluminium
Aluminium dalam makanan berpunca dari kuali, periuk, alat memasak dan bekas-bekas tin makanan. Baha makanan dalam tin merupakan penyumbang kepada kandungan logam ini dalam makanan. Makan diproses seperti susu tepung, tepung serbuk penaik, teh, kopi, krimer, jeruk-jeruk, bekalan air minuman dan lain-lain produk yang diproses mengutip aluminium dari bekas tin dan peralatan pemprosesan. Aluminium sekiranya masuk ke dalam tubuh badan akan mengakibatkan kerosakan otak dan tulang, penyakit Alzheimer dan buah pinggang.


Plumbum
Plumbum adalah logam yang ujud semulajadi dari tanah. Namun begitu, plumbum boleh masuk ke dalam tubuh kita melalui makanan yang diproses dalam kotak, makanan dalam tin, pinggan mangkuk tembikar dan sumber air.
Kotak dan tin makanan menggunakan plumbum untuk mengklim sudut-sudut bekas makanan. Tindak balas pada makan boleh berlaku kerana kecacatan proses pengeluaran. Disamping itu, produk tembikar menggunakan kadmium dan plumbum untuk menyalut tanah liat sebelum dipasankan pada suhu tinggi. Bahan berat ini akan menyerap ke dalam makanan sekiranya digunakan.

Makanan laut seperti ketam, kepah, tiram merupakan makanan yang paling tinggi kandungan plumbum. Haiwan cengkerang ini menapis air laut dan sungai semasa ia bernafas dan makan. Semasa menapis, kandungan logam, kotoran dan sisa-sisa di kumpul di dalam cengkerang. Dengan air laut dan sungai di Malaysia ini mempunyai pencemaran yang tinggi terutamanya di Selat Melaka, Pulau Pinang dan Johor, kandungan plumbum dalam makanan laut di Malaysia adalah tidak selamat untuk dimakan. Dari sampel yang diambil dari perairan Johor, kepah dan kerang di sini mengandungi kandungan plumbum, arsenik dan raksa yang tinggi. Bahan-bahan ini datangnya dari air sungai tercemar yang mengalir ke laut, bahan kumbahan dan tumpahan minyak dari kapal-kalpal perdagangan. (WAA.. Bahaya ni!)

Plumbum boleh mengakibatkan kerosakan otak, kurang tumpuan belajar pada anak-anak, nyanyuk dan membantutkan tumbesaran. Ia mengganggu hemoglobin dalam sel darah yang membawa oksigen ke otak dan seluruh tubuh. Plumbum mengakibatkan darah tinggi, strok dan lemah jantung. Ia juga merosakkan buah pinggang, sistem saraf, pembiakan dan sistem pelalian manusia terhadap penyakit. Kandungan plumbum yang tinggi dalam tubuh menyebabkan seseorang itu cepat marah dan kasar terhadap orang lain.

Asid benzoik pula banyak terdapat di dalam cili boh, serbuk kari, kicap, belacan, makanan berjeruk dan lain-lain makanan diperam. Ini bertujuan untuk mengelakkan pembiakan bakteria.
Asiad benzoik ini boleh membunuh seekor tikus jika diberikan.

Bahan Penstabil, Pengawet dan Pewarna Tiruan
Peniaga di pasar akan menggunakan bahan pengawet untuk mengekalkan kesegaran ikan dan buah-buahan yang dijual. Ikan akan kelihatan segar, bersih dan cantik walaupun telah lama ditangkap. Ini disebabkan tiada bakteria yang hidup pada ikan di mana bakteria ini telah dihapuskan oleh pengawet. Begitu juga buah-buahan seperti buah longan atau mata kucing. Buah longan tidak boleh dipegang terlalu lama karana ia akan menyebabkan kulit tangan melepuh atau bernanah. Ini adalah tindak balas yang terhasil dari kandungan pengawet yang tinggi.

Pengawet yang biasa digunakan adalah Formaldehide yang biasa digunakan untuk mengawet mayat, janin atau spesimen haiwan.
Asid askorbik pula digunakan untuk mengekalkan kesegaran produk segera seperti mi kuning, bebola ikan atau daging dan makanan snek. 1 sudu penuhasid askorbik boleh membunuh kanak-kanak.
Apabila kita membeli ikan-ikan di pasar, kita memasak menggunakan kuali dan bahan aluminium. Ini akan mengakibatkan limpahan bahan toksin ke dalam badan yang mana jika tidak dinyahkan akan mengakibatkan penyakit kronik seperti kerosakan hati, limpa dan buah pinggang, hilang selera makan, sakit perut dan cirit birit.

Penggalak Tumbesaran dan Antibiotik Haiwan
Kuman haiwan kini semakin kebal kepada antibodi haiwan itu sendiri. Ini disebabkan penggunaan antibiotik tambahan menjadikan kuman semakin tahan. Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang, dari 21 contoh daging, 14 mempunyai kuman yang kenal antibodi. Di dalam daging ayang pula, 8 daripada 9 contoh daging mempunyai kuman yang kebal antibodi.
Ayam diternak di dalam tempat yang sempit, tidak bebas dan tidak terurus. Pengusaha ayam akan memberi ayam makan setiap hari dengan kerap untuk mencepatkan tumbesaran ayam. Hasilnya adalah ayam yang besar, lemak yang banyak tetapi otot yang kurang.
Kini, untuk menjimatkan kos, bahan buangan ayam seperti isi perut, lemak dan lemdir yang tidak diperlukan dicampurkan semula ke dalam makanan ayam dan jadilah ayam yang tidak sihat. Apabila ayam ini sakit, ayam akan diberikan antibiotik seperti tetracycline, erthromycin atau chlortetracycline.
Akhirnya ayam-ayam inilah yang masuk ke pasaran dan kita sebagai pengguna memakannya setiap hari.

Akhirnya dapatlah disimpulkan bahawa pemakanan organik adalah makanan keperluan bagi zaman ini. Ini kerana makanan organik saja yang masih mengekalkan keaslian, ketulenan dan keselamatan untuk dimakan. Di dalam buku Makanan Berbahaya keluaran Persatuan Pengguna Pulau Pinang di mukasurat 115, dinayatakan bahawa kerajaan sepatutnya memberikan bantuan dan suntikan modal yang lebih kepada pengusaha-pengusaha LADANG ORGANIK bagi meningkatkan hasil keluaran sayur-sayuran dan tanaman organik.

Kalau tidak berhati2 dengan hal ini… maka kita akan cepat mati!

Ingat mati itu sakit!

Allah merahsiakan saat kematian kita, adalah untuk melihat sejauh mana kita melaksanakan amalan yang telah ditetapkan kepada kita dan sedalam mana pula kita meninggalkan larangannya. Manusia yang hatinya sentiasa ingatkan mati, akan melaksanakan tugas yang telah diamanahkan kepadanya dengan lebih jujur, bersungguh-sungguh dan ikhlas untuk mendapat keredhaan
Allah. Manusia begini sentiasa merasai setiap tingkah lakunya diperhatikan
Oleh Allah SWT. Dan ia juga mengetahui setiap tanggungjawab dan amanah yang
dipikul akan ditanya satu persatu oleh Allah di akhirat kelak. Kesakitan bila nyawa dicabut oleh malaikatul maut tidak dapat
dibayangkan sama sekali. Walau bagaimanapun Nabi ada bersabda,
maksudnya: "Bahawa Rasulullah mengingatkan tentang mati dan keseksaannya, maka Sabda Baginda: Iaitulah sakitnya tiga ratus kali tetakan pedang." Bayangkanlah jika
Kita ditetak atau dipukul dengan kayu, rotan mahupun besi bukan banyak,
Cuma sekali saja, itupun sudah tidak dapat digambarkan kesakitannya. Inikan pula ditetak dengan tiga ratus tetakan.
Bayangkanlah sendiri. Cuba kita tanggalkan pula kuku daripada isinya,
pastinya sakit tidak tertahan. Daging disiat-siat dan dilapah
hidup-hidup, dahaga yang amat sangat sehingga air lautan di dunia ini tidak mampu
menghilangkannya. Semuanya ini cuma secebis dari perbandingan
kesakitan maut,malah beribu-ribu kali lebih sakitnya daripada itu. Oleh itu,
untuk meringankan keseksaan roh ketika dicabut oleh malaikat maut, maka
digariskan beberapa amalan tertentu yang perlu diamalkan.
Antaranya:-
Sebelum tidur:
1) Bacalah surah Al-Ikhlas tiga kali
2) Selawat ke atas Nabi
3) Membaca tasbih

Amalan harian:
1) Sentiasa membaca Al-Quran
2) Memelihara solat terutama solat fardu
3) Menghormati (jangan bercakap) waktu azan diperdengarkan
4) Membaca tasbih
5) Membanyakkan sedekah
6) Sentiasa berzikir menyebut Allah

Amalan yang perlu dijauhi:
1) Dusta
2) Khianat
3) Mengadu domba
4) Kencing berdiri

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Bersuci kamu sekalian dari buang
Air kecil kerana sesungguhnya kebanyakkan seksa kubur itu dari sebab buang air kecil." Pada suatu hari malaikatul maut datang untuk bertemu dengan Nabi Idris
As lalu Nabi Idris meminta agar malaikatul maut mencabut nyawanya dan
kemudian Allah menghidupkannya kembali. Permintaan ini dilakukan untuk Nabi
Idris A.s mengetahui kesakitan sakaratul maut agar taqwanya lebih mendalam dan
teguh lagi. Maka Allah memberikan wahyu kepada malaikatul maut supaya mencabut nyawa nabi Idris dan meninggalkan ketika itu
juga. Malaikatul maut menangis dan memohon kepada Allah supaya Dia (Allah) menghidupkan kembali Nabi Idris lalu dimakbulkan
Allah.
Setelah di dapati Nabi Idris as sudah hidup kembali, malaikatul maut
bertanya: "Ya saudaraku, bagaimana rasanya kesakitan maut?" Jawab Nabi
Idris: "Sesungguhnya ibarat terkelupasnya kulit dalam keadaan
hidup-hidup,
maka rasa sakit menghadapi maut itu lebih dari 1000 kali sakitnya."
Kata
malaikat maut: "Secara berhati-hati dan tidak kasar yang telah saya
lakukan
khusus mencabut nyawa engkau itu, belumlah pernah aku lakukan terhadap seseorang pun."
Dirawayatkan lagi bahawa Nabi Isa as telah menghidupkan beberapa orang Yang telah mati dengan keizinan Allah. Maka sebahagian orang kafir berkata:
"Sesungguhnya engkau telah menghidupkan orang-orang yang telah mati
yang
masih baru, yang mungkin mereka itu belum benar-benar mati. Maka cuba
hidupkan untuk kami orang yang telah mati seperti zaman yang awal
dulu."
Kata Nabi Isa as: "Cubalah kamu pilihkan?"
Mereka berkata:Hidupkanlah untuk kami anak Nabi Nuh as (Sam bin Nuh)."
Maka Nabi Isa as pergi ke kuburnya, lalu mengerjakan solat dua rakaat dan
Berdoa kepada Allah. Dan Sam bin Nuh dihidupkan kembali, tetapi rambut dan
janggutnya sudah beruban. Nabi Isa as hairan kenapa jadi begitu.
Berkata Sam bin Nuh: "Saya telah mendengar panggilanmu dan saya Mengira hari kiamat telah tiba, maka rambut dan janggut saya berubah menjadi
putih seperti ini dari sebab takutnya hari kiamat. Berkata Nabi Isa as: "Sudah berapa tahun kau meninggal dunia?" Kata Sam: "Semenjak 4000 tahun lalu
maka belumlah hilang sakit dari sakaratul maut."

Semoga kita dapat amalkan dan sampaikan. InsyaAllah

Tiada ulasan: