The Alien - Link Select

Khamis, 11 Februari 2010

KEMERDEKAAN KESULTANAN SULU 2010


Allahuakbar!Salam buat semua....


Kesultanan Sulu adalah sebuah kerajaan Muslim yang pernah suatu masa dahulu menguasai Laut Sulu di Filipina Selatan. Kerajaan ini didirikan pada tahun 1450. Ketika zaman kegemilangannya, negeri ini telah meluaskan sempadannya dari Mindanao sehingga ke negeri Sabah.

Sejarah
Sekitar era 1450an, seorang Arab dari
Johor iaitu Shari'ful Hashem Syed Abu Bakr tiba di Sulu. Pada tahun 1457, beliau menubuhkan Kesultanan Sulu dan memakai gelaran "Paduka Maulana Mahasari Sharif Sultan Hashem Abu Bakr". Gelaran "Paduka" adalah gelaran tempatan yang bermaksud tuan manakala "Mahasari" bermaksud Yang DiPertuan.
Pada tahun 1703, Kesultanan
Brunei menganugerahkan Sabah Timur kepada Kesultanan Sulu kerana di atas bantuan mereka menumpaskan pemberontakkan di Brunei. Pada tahun yang sama, Kesultanan Sulu menganugerahkan Pulau Palawan kepada Sultan Qudarat dari Kesultanan Maguindanao sebagai hadiah perkahwinan Sultan Qudarat dengan puteri Sulu dan juga sebagai hadiah persekutuan Maguindanao dengan Sulu. Sultan Qudarat kemudiannya menyerahkan Palawan kepada Sepanyol.
Buku karangan saudara Asree yang bertajuk "Tausug dan kesultanan Sulu' boleh dijadikan buku teks sejarah untk pembelajaran anak-anak Suluk di bawah kerajaan Sulu kelak.. ini sangat penting utnk generasi suluk seterusnya. agar kita tahu dari mana kita bermula. dan apa sejarah kita serta apa vision kita pada masa akan datang.


Kerajaan Sulu mesti ditegakkan semula. Inilah masanya sebelum KIAMAT... Maruah dan kekuatan kerajaan Sulu mesti ditegakkan semula... inilah masa sang Naga yang tidur itu dibangunkan semula. Selama ini sang naga ini bertapa sambil bertahan dengan lemparan hinaan oleh manusia-manusia yang tidak sedar asal-usul diri. Generasi hari ini mesti tahu kerajaan Sulu adalah kerajaan terhebat di Nusantara.


lupakan persengketaan lama wahai bangsa suluk.. bersatu semula dan amankan negara kamu semua di bawah satu panji kalimah :


LAA ILAHAA ILLALLAH MUHAMMADURASULULLAH"


MARI KITA LIHAT DAP TERKEJUT DENGAN HAL INI.DAP menggesa polis menjalankan siasatan terperinci terhadap dakwaan wujud sijil kelahiran yang dikeluarkan oleh Kesultanan Sulu kepada warga Filipina yang lahir di Sabah atau yang memasuki negeri itu secara haram. Ahli parlimen DAP bagi Kota Kinabalu, Dr Hiew King Cheu membuat laporan di polis Karamunsing bersama satu salinan sijil berkenaan. Satu salinan sijil kelahiran itu (foto bawah) turut diserahkan kepada ketua polis Kota Kinabalu, kata satu kenyataan DAP Sabah hari ini.
Turut hadir bersamanya di balai polis Sabtu lalu, dua pemimpin DAP negeri Edward Mujie dan Steven Jimbangan.Dr Hiew berkata, walaupun kesahihan salin sijil kelahiran itu masih belum dapat dibuktikan, namun polis tidak boleh meringan-ringankan kerana ia melibatkan kedaulatan dan keselamatan Sabah dan negara ini."Pengeluaran sijil kelahiran Kesultanan Sulu tidak harus diizinkan di Sabah kerana Sabah sebahagian Malaysia. "Kerajaan persekutuan mesti bertindak pantas untuk menghapuskan sebarang anasir yang boleh menggugat kedaulatan negara ini," katanya. "Mereka yang memiliki sijil kelahiran (dari kesultanan) Sulu harus dihantar pulang bersama pendatang-pendatang tanpa izin yang berada di negara ini."Selepas dimaklumkan olehnya, tokoh utama DAP dan juga ahli parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang membangkitkan persoalan itu kepada menteri dalam negeri di Dewan Rakyat, Selasa lepas.Datuk Seri Syed Hamid Albar menjawab beliau tidak tahu-menahu tentang perkara tersebut dan berjanji akan menjawabnya dalam sesi persidangan minggu ini.Nampaknya kesultanan SULU akan ke persidangan DEWAN RAKYAT. Apa yang nak ditakutkan... DAP? lihat semula sejarah SABAH... then you will know what was happen before! bagus jugalah beliau membangkikan hal ini pada Datuk Seri. semoga nanti DAP tahu, kerajaan SULU ini tetap seperti dulu dan tetap berdaulat.


Nampaknya perjuangan UTC semakin hangat di pasaran Malaysia. Tahun ini akan diisytiharkan ' KEMERDEKAAN SULU '... isu ini akan semakin hangat dan panas.


jangan bimbanglah DAP ... SABAH tetap salah satu negeri dalam Kerajaan Sulu yang dipajak. Kini SABAH akan tetap berdaulat... seperti mana dalam perjanjian (lihat pajakan Sabah). Filipina tidak akan sesekali berjaya menuntu SABAH. SABAH ialah milik kerajaan SULU selagi bulan dan bintang serta matahari itu wujud.(Rujuk buku : Tausug dan kerajaan Sulu oleh Saudara Asree)


SABAH tetap terikat buat selamanya dengan Pajakan Sabah. apa agaknya orang SABAHAN rasa kalau diorang ni tahu sejarah asal-usul mereka?


anyway... mari kita sama-sama menyokong kemerdekaan kerajaan kesultanan Sulu 2010.


Allahuakbar!


1 ulasan:

Jukipeli berkata...

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia,

Sila layari lelaman sesawang ini http://lambaian-islah.blogspot.com/2010/02/jihad-umat-islam-sulu-berdepan-sepanyol.html untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan Kesultanan Sulu.

Sekian, wassalam.