The Alien - Link Select

Selasa, 9 Februari 2010

AZAN DAN MANFAATNYA

"Keajaiban AZAN "-Halaqah
Keajaiban Azan.. Masa tengah tgk Al-Kuliyyah, ada iklan pasal Keajaiban Azan..dalam hati.."menarik gak, nak tgk la". Then Ustaz Mohd Fauzi siap pomot lg suh tgk Halaqah-"Keajaiban Azan", Ahad, 7 Feb 2010. Dan aku pon memang interested gak nak tgk..
Ada sikit info yg aku rase best untuk share dengan sesape yang tak berpeluang tgk..tapi boleh bukak website tv9 kalo nak lebih detail..rasenye dorang ade upload program tuh..
Azan disyariatkan untuk solat, kelahiran bayi, bencana alam, kebakaran dll...
Dari Dr Azhar Sarip: Ada 4 tahap gelombang otak (paling tinggi ke paling rendah)
1. Beta - stress, semasa berfikir, bekerja...
2. Alpha - santai, tonton drama (terasa berlakon sekali)...
3. Theta - tidur2 ayam, tenang...
4. Delta - tidur nyenyak tanpa mimpi...
90% manusia duduk di gelombang Beta: nakal, stress, buruk sangka dengan Allah(paling buruk). Azan pulak berada di gelombang Theta. Banyak perkara ajaib berlaku. Dunia akan rosak binasa seandainya tiada gelombang Theta. Azan menstabilkan dunia ni.. dari gelombang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Seboleh mungkin lakukanlah solat seawal waktu (tepat pada waktunya) kerana gelombang rendah masih di situ bagi memudahkan khusyuk di dalam solat kita, Insya Allah. Mungkin terjadi kiamat jika Azan tiada lg di dunia ini..
Azan satu terapi yang baik dan sangat penting. Beri pemahaman kepada anak betapapentingya azan. Sebelum baca buku, anak tu perlu azan. Lihat betapa cantik, betapa kuat menghafal ilmu dan sebagainya.
Satu perkara yang menarik, Azan bukan dilaung tetapi diseru, perkataan paling sesuai digunakan.. Semasa Azan diseru, jika dinikmati dan difahami, kita akan rasa ringan dll...
Satu perkara yang dianjurkan:
Terapi Azan:
Tutup lampu, pejam mata dan hayati Azan..kemudian cuba tidur.. lihat apa akan berlaku..
Malam ni nak try, esok aku bg keputusannya.
Dan jika rumahtangga dalam 'kepanasan', Azan di dalam rumah tersebut, insyaAllah..rumah akan tenang..
Untuk anak yang degil,diAzankan... insyaAllah...
Itu la serba sedikit info.. yang baik dari Allah dan yang buruk dari diri saya sendiri
.. Wassalam.
-ARTIKEL DI ATAS DIPETIK DARI SEORANG BLOGGER-
memang benar Azan itu banyak manfaatnya. benarlah sabda Rasulullah SAW. Dunia ini hanya akan kiamat apabila nama Allah tidak lagi disebut dan dikumandangkan. Jadi hari ini, kita saksikan di Malaysia sahaja ada pihak yang mahu menghapuskan azan di kumandangkan di waktu subuh...
ini tanda-tanda dunia nak kiamat dah... apa pun.. mari kita amalkan bersama-sama.

Tiada ulasan: