The Alien - Link Select

Isnin, 24 Ogos 2009

JESUS NABI UMMAT ISLAM


“Auudjubillahiiminassaituannnhirajiiimmmm.... Bismillaaahirakmaanirahimmm!”
Bacaan itu berkumandang setiap pagi. Masih ingat lagi bagaimana loghat Tausug yang diarabkan. Saya amat teruja bila membaca blog saudara Asree tentang adapt dan budaya bangsa suluk, iaitu bangsa saya. Memangnya, saya juga seperti beliau. Setiap pagi, sebelum sarapan mak saya akan menyuruh saya membaca al-Qur’an setiap pagi. Selagi tak habis satu muka atau tidak dapat di baca dengan betul mengikut gaya bacaan suluk, maka tidak akan ada sarapan.(he he he…) best betul pengalaman itu sebenarnya. Walaupun tajwidnya tidak betul dan bacaan pula selalu di baca dengan laju sehingga seolah-olah menyanyi pun ada…. Ia tetap menjadi pelajaran asas orang-orang tausug yang pastinya akan terus diamalkan sehingga hari Kiamat. Tapi dalam bentuk yang berbeza disebabkan generasi Tausug kemudian dan hari ini sudah mahir tajwid dan lebih mantap ilmu pengetahuannya…. Insyallah!

Ok … kita lupakan hal itu… mari kita cerita pula tentang apa yang saya usahakan setakat ini… Saya temui buku ini di celah-celah rak yang memang tidak diusik oleh sesiapapun. Terasa ia amat penting buat pengetahuan umum… maka saya mengambil inisiatif untuk menyebarkannya. Kebetulan pula saya bergiat untuk berdakwah melalui internet. Oleh itu say abaca buku ini dan memahami apa yang cuba disampaiakn oleh Yoesoef Souyb, seorang penulis Indonesia yang ditulis oleh Saudara ‘Ata Ur-Rahim Muhammad.- tajuk buku ini simple sahaja”ISA NABI UMMAT ISLAM”- JESUS PROPHET OF ISLAM.
Buku ini membongkar dua keyakinan Kristian dalam agama ini. Iaitu Unitary Faith dan Trinity Faith.

Agak teruja membaca buku ini. Usaha selama 30 tahun penulis membuat kajian langsung dari sarjana-sarjana Kristian yang hebat dalam menguasai Bible. Ianya satu usaha yang patut dipuji dan amat cemerlang pencapaiannya. Terasa bertuah sangat dapat jumpa buku ini di celah-celah rak buku library PTAR ini. Saya baru sahaja selesai mengarang novel baru saya yang bertajuk –LAGENDA PAHLAWAN FIARA : ADAMUS DAN PEDANG UNIKORN- Insyallah akan diterbitkan tidak lama lagi. Cuma menunggu maklum balas dari pihak penerbit. Dan sekarang saya dalam proses menghasilkan novel penyiasatan pula. – Siri Tiga Penyiasat Malaysia- Insyallah akan siap tahun depan. Cuma memerlukan kajian ilmiah dalam pelbagai aspek dan mujurlah ada kawan dari jabatan PDRM ingin menyumbang maklumat yang saya perlukan.(Inspektor Maya- nama ini komersil sikit. Ada nilai yang sukar digambarkan.-terima kasih pada beliau) Insyallah nama ini akan jadi watak dalam novel ini nanti. Sambil membaca buku-buku agama termasuk agama Kristian, Hindu dan Sikh. Saya terus berusaha menjalankan dakwah pada semua manusia di muka bumi ini… Insyallah(Dengan izin Allah SWT).

Semoga usaha saya ini akan menjadi modal yang baik bagi kesejahteraan seluruh Manusia dan Jin. Lambang ‘Empayar Islam’ juga sudah siap dan kini akan dipamerkan di blog ini juga. Dan tidak lupa juga pada pendakwah Sheik Ahmad Deedat Kristianologi terkemuka dunia, Sheikh Ahmad Deedat berpulang ke rahmatullah hari Isnin (8/8) di usia 87 tahun. Lahir pada 1918 ini telah 60 tahun berdakwah dan menerbitkan jutaan kopi buku perbandingan agama.- beliau yang banyak menabur bakti dalam memberi cahaya pada kegelapan dunia Kristian telah pergi dahulu kepada-Nya. Kehilangannya bagaikan kehilangan sebutir bintang paling terang dalam kegelapan langit kelam. Semoga Allah merahmatinya…(Al-Fatihah)

Kepada seluruh Manusia dan Jin (Islam ataupun non-Islam), mari kita memikirkan sama-sama tentang hakikat ketuhanan Allah SWT, Buka minda dan hati anda. semoga dengan usaha yang sedikit ini kita dapat berzikir dan berdiri teguh di jalan Islam. Di sini saya sambil mendengar alunan ayat-ayat suci Al-Qur’an, saya terus menaip dan mencoret jemari ini di keybord computer bersama idea yang tak kunjung habis.- Insyallah…

Seperti yang saya kata sebelum ini… saya akan perkenalkan anda tentang Bible yang diguna-pakai oleh umat Kristian.- kita gelar ia HOLY BIBLE- atau juga AL-KITAB. Ia juga digelar Gospel. Ia terbahagi kepada dua bahagian iaitu OLD TESTAMENT- Yakni Perjanjian Lama yang merupakan kitab suci agama Yahudi. Ia mengandungi 39 buah Kitab, tiga bahagian iaitu Torah dan Mebiim(Gospel, Acts of Apostles, Epistels dan Apocalypse.) dan Perjanjian Baru yang menelan hampir seluruh isinya dengan ajaran Paul. Ajaran dan fahaman Paul ini terdiri dari- Tujuh Fahaman yang diketegorikannya sebagai Divine Mysteries-Rahsia ilahi yang mesti dipercayai membuta tuli tanpa menggunakan akal fikiran manusia waras. TIDAK BOLEH DISELIDIK MELALUI AKAL FIKIRAN. Ajaran ini ialah Dosa Warisan, Anak Allah, Inkarnasi, Penyaliban, Penebusan, Kebangkitan, dan Naik Ke Langit.

Seperti Ahmad Deedat, ingin tahu saya tentang 7 ajaran ini amat kuat. Maka saya cari dalam Bible itu sendiri. Maka apa yang saya dapati ialah, saya tidak menemui langsung perkara –perkara tersebut dalam Bible. Malah Bible itu sendiri bertentangan di antara satu sama lain. Bagi saya kalau lebih dari tiga ayat yang bertentangan dalam sesebuah kitab yang dianggap sebagai ayat-ayat Tuhan. Maka, saya yakin kitab itu telah diubah oleh tangan-tanagn kotor yang ingin menghalang cahaya allah itu sampai kepada hati-hati manusia yang dahagakan panduan Tuhan.

Akhirnya saya mengenali si Paulus yang telah merosakkan Injil(Gospel-Bible) dengan menambahkan ayat-ayat dari ilham fikirannya sendiri dan ada juga yang ditiru dari Theopilius yang kononnya agung itu. Paulus sebenarnya lebih memuja agama Yahudi dan sangat memusuhi pengikut Kristian. Malah dia sendiri berbalah dan tidak sependapat dengan Barnabas, yang kemudian harinya, Paul telah mengharamkan Injil Barnabas yang lebih tulen dan asli dari ajaran Nabi Isa a.s. Paulus ini juga adalah orang yang amat mengkagumi Mithra(Tuhan Matahari) yang lahir pada 25 Disember (Kemudiannya diambil tarikh lahir itu sebagai tarikh lahir Jesus- dan memulakan perayaan Krismas)
Paul la yang telah mencipta doktrin 7 perkara dan kemudian mengada-adakan perayaan Krismas yang kononnya adalah ‘Birthday Jesus Christ’- Malah nama Kristian pun bukanlah ajaran Jesus dan tidak dijumpai mana-mana nama Kristian itu dalam Bible.

Tiada ulasan: