The Alien - Link Select

Rabu, 8 Julai 2009

PERJALANAN

“Muhammad Umar!”
Satu suara yang tegas dan berwibawa bergema menendang cuping telinganya. Muhammad Umar segera mendongak cemas.
“Muhammad Umar. Lahir pada 17.10.1978 dan meninggal dunia pada 17.10.2100. Berumur 122 tahun ketika jasadnya sujud dan mati di hadapan Kaabah, Malam Jumaat di Bulan Ramadhan. Lokasi kubur di perkuburan Islam Cahaya Timur, Mekah. Jawatan utama pemimpin 2/3 dunia dengan gelaran Khalifah Muhammad Umar. Menerima kitab amal di tangan kanan pada hari ini dan akan berdiri di tengah2 dacing keadilan untuk hisab dari Tuhan Yang Maha Adil. Sila ke hadapan.”
Muhammad Umar melangkah yakin walaupun jatinya berdetak cemas dan takut akan nasibnya di hari yang sangat pasti itu. Hari Pembalasan!
Kedengaran suara-suara Jin dan Manusia mengongoi sedih dan sayu, juga meremangkan bulu roma lantaran sedih dan terharu atas nasib diri masing-masing. Dia yang bertelanjang bulat seperti orang lain itu juga merasakan bahang mentari mashyar yang hanya sejengkal sahaja dari ubun-ubun kepalanya. Peluhnya menitis bagaikan air sungai berbau busuk dan panas membahang. Suasana semakin hiruk pikuk bila dari kejauhan angin panas membahang bertiup bersama bau busuk yang memualkan.
Suasana padang Mahsyar amat mengerikan. Dari hujung padang sejauh mata memandang hinggalah ke tempat di mana dia berdiri menghadap satu dacing yang berbentuk aneh dan menggerunkan. Di hadapanya kini ada cahaya bulat sebesar kukunya memancar dan bersedia diletakkan dalam satu bekas bercahaya juga, yang tersergam di hadapannya. Dia tahu itu adalah kitab amalnya yang diterima dengan tangan kanan ketika 40 waktu yang menyiksakan itu berlalu.
“Muhammad Umar bin Saodah!”
Dia mendongak lagi. Satu paparan yang bagaikan satu hologram atau petikan hidup di dunia dulu muncul mengisi ruang di hadapannya. Sekaligus jantungnya berdebar kencang. Rasa takut dan rasa malu tiba-tiba menguasainya. Dia tahu, dia bakal melihat rakaman perjalanan hayatnya di dunia dulu. Dunia yang pernah di laluinya sebagai ujian baginya.
‘Apakah aku bermimpi? Betulkah aku sedang berada di alam Mahsyar, alam dan Hari Pembalasan yang disebutkan Allah SWT dalam Al-Fatihah?’ Getus hatinya dalam perasaan cemas dan takut. Dia memandang ke arah lautan Manusia dan Jin yang berasak-asak menanti giliran di belakangnya. Debarannya semakin menggegarkan dada.

Apakah yang akan berlaku pada Muhammad Umar? Apa pula yang bakal dia saksi itu akan mengubah nasib dirinya di dunia baru itu? Ikuti kisahnya dalam Novel ‘Perjalanan’ yang bakal diterbitkan.

Tiada ulasan: