The Alien - Link Select

Khamis, 14 Mei 2015

TIPS ELAK MENGINAP DI HOTEL BERHANTU ???

Hampir semua HOTEL di MALAYSIA ber-HANTU. Tetapi beberapa cara mengurangkan peluang anda berjumpa dengan Makhluk Halus ini. Bukan apa.....  Seperti anda, makhluk ini juga perlu katil untuk berbaring, cermin untuk bersolek dan sambungan internet untuk e-mel dan sebagainya. Kalau dulu mereka cuma mengetuk bilik, kini mereka sudah pandai mendail telefon anda pada waktu malam.  begitulah rutin malam mereka, kehadiran kita di bilik tersebut pastinya akan mengganggu mereka....



Apabila anda datang ke bilik mereka dengan 4 Orang anak yang asyik bergaduh, anda yang sebenarnya mengganggu mereka. Gunakan 5 tip hotel di bawah untuk mengurangkan peluang diganggu di hotel sewaktu cuti sekolah bersama anak-anak :

1. ELAK RESORT / HOTEL / HOMESTAY TERPENCIL
banyak resort di yang letaknya tersorok nun jauh di ceruk kampung. Contohnya Resort Tok Senik, Langkawi. juga hotel yang nun jauh di atas bukit seperti First World Hotel di Genting. Resort terpencil di yang selalu terjadi kes chalet misteri kerap terbakar. juga tapak markas tentera Jepun pada zaman perang dunia. Mengapa anda pilih tempat sebegini? Mengapa pula pilih untuk bercuti di kawasan peranginan yang berhantu seperti Genting?

Hotel First World, Genting memang dikatakan berhantu sehingga ia diletak dalam senarai 15 hotel paling berhantu di dunia oleh Yahoo Travel. lebih 6,000 bilik di sini. Dengan bilik sebanyak ini, dan dengan tetamu yang ramai, anda pastikah yang suara orang bergaduh dari bilik sebelah anda itu suara manusia? Dan bolehkah anda pastikan wanita tua menyapu koridor yang menyapa anda itu bukan hantu ? Amber Court, Apartmen Ria dan penginapan lain di Genting juga terkenal dengan entiti yang suka mengacau. Bukan apa. Tempat itu tidak baik dan selalu diguna untuk benda tidak baik.

2. WASPADA DENGAN HOTEL BERSEJARAH
Hotel bersejarah adalah hotel yang lebih tua dari moyang anda. Contohnya hotel Cheong Fatt Tze dan E&O di Pulau Pinang serta hotel Majestic di Kuala Lumpur. Hotel-hotel ini diminati kerana taraf 5 bintang dan gaya kolonialnya. Tapi, usia yang panjang juga menyebabkan bilik-bilik hotel ini menyimpan pelbagai peristiwa dan rahsia — tak kiralah bersejarah atau tragis. Hotel Majestic Kuala Lumpur kini adalah hotel 5 bintang ternama di Kuala Lumpur.
Hotel Majestic contohnya telah ditutup pada tahun 1984 sebelum dinaiktaraf dan dibuka semula selepas tiada penghuni selama 28 tahun.

Sewaktu Jepun kalah perang dunia, tentera Jepun yang membunuh diri dengan menusuk pedang mereka ke badan sendiri di hotel ini. juga orang-orang Inggeris yang sangat suka tinggal di sini sehingga mereka meninggal dunia di dalam bilik di hotel. Sewaktu ia ditutup, kakitangan KTM dikatakan sering melihat kelibat lelaki berpakaian Jepun memandang jauh ke arah jalan melalui tingkap salah satu bilik di situ.

3. BILIK PENUH DI HOTEL TERSEBUT
Peluang anda bertemu si penunggu cukup tinggi jika anda datang ke satu resort dengan tergesa-gesa, tanpa tempahan, pada waktu malam — dan kemudian marah-marah bila diberitahu tiada lagi bilik kosong. Kerana tidak tahan dengan perangai anda, akhirnya, selepas beberapa minit mengetuk keyboard komputer, staff hotel itu berkata pada anda, “Jika encik tidak kisah, kami satu bilik (istimewa) untuk encik.”

Tahniah! Anda baru saja menempah TIKET V.I.P  untuk berjumpa HANTU di bilik nanti.

Di dalam hampir semua hotel, bilik yang ditutup untuk tempahan. Kadangkala, bukan satu atau dua bilik. Tapi satu tingkat ditutup untuk tetamu. Bilik-bilik ini selalunya tempat kes ngeri, tempat kerap dijumpai makhluk halus atau tempat di letaknya patung2 keagamaan orang Cina yang di simpan untuk membuang sial atau makhluk halus di hotel. Jika penyambut tetamu katakan pada anda yang bilik sudah tiada, mengapa pula selepas beberapa minit mengetuk keyboard, dia akhirnya terjumpa dengan bilik kosong? Anda susahkan dia. Kini giliran anda pula untuk susahkan! 
Enjoy the show!

4. BILIK DALAM SUASANA PELIK  
Katil berselerak, bau kurang menyenangkan, suhu yang tidak sesuai dan sebagainya.  Jangan kompromi dengan bilik yang kelihatan terusik.  Tanda awal yang bilik anda dihuni makhluk lain ialah bila anda masuk, bilik anda berbau pelik, berselerak, atau sejuk dari biasa. Ada juga yang tidak berselerak. Cuma bila anda pertama kali masuk, anda lihat lantai basah seperti orang yang baru keluar dari bilik air.

Atau anda melihat Labah-labah atau sarang labah-labah di salah satu sudut bilik.  Kita faham, mungkin bahagian housekeeping kekurangan staff hari itu. Tapi amat jarang bilik diberi tanpa diperiksa dahulu.  Jika anda masuk dan bilik anda berselerak teruk — contohnya selimut di lantai, pintu almari ternganga, atau daun-daun kering berterabur di bilik, jangan tunggu lagi.  ANDA tidak perlu buang masa, cari saja bilik lain.  Walaupun apa alasan yang diberi pihak hotel, minta bilik lain. Bukan apa, tetamu tak diundang mungkin muncul pada malamnya.

5. ADAB WAKTU SENJA
Sebelum senja, ajak anak masuk bilik. Jangan lagi biar mereka mandi-manda dan menjerit-jerit di kolam renang.  Bila tiba senja, tutup saja langsir tingkap dan balkoni. Terutama jika balkoni bilik anda menghadap laut atau pokok-pokok kelapa yang menjulang tinggi. Memanglah angin laut waktu senja sejuk dan mengasyikkan. Tetapi banyak kes makhluk yang mengacau terbang masuk melalui balkoni.

Ini kisah seorang tetamu sebuah hotel tepi laut seperti yang diceritakan dalam thread mengenai hotel berhantu di forum Cari.

“Our room facing the sea. balcony. Memalam nak tido, aku ni tah aper je gi bukak sliding door. Biar open. Angin masuk best je. Tengah aku best renung2 laut try nak tgk lautan waktu malam (walhal mmg gelap takkan nampak), tetiber kain sangkut kat muka aku. Aku ok lagi. Aku tolak tepi coz for sure langsir — coz aku diri dekat ngan langsir. Pastu kain serkup muka aku lagi. Aku tolak lagi until aku sedar. Kain tu kain putih. Then aku dah gigil. Aku undur aku pusing je — perempuan diri depan aku tapi tak show muka. Cuma rambut panjang sampai lantai — ketawa. Terus pengsan. Sedar2 kwn aku dah balik. Aku diam je. Esok pagi terus checkout. Tak sanggup aku.”

Sebenarnya, banyak hotel yang berhantu di tempat lain di seluruh dunia pun begitu. Malah, kemungkinan juga hotel yang baru anda tempah pun ada makhluk yang tak diundang.  Atau kadang-kadang nasib anda malang, anda telah menempah HOTEL HANTU.  Walaupun jarang berlaku.  Tetapi tidak mustahil berlaku kepada anda.  Hotel dan bangunannya yang pelik dan buat anda meremang bulu tengkuk, kemungkinan besar adalah HOTEL HANTU.  Segera tinggalkan bangunan tersebut sehingga anda menemui hotel yang menyenangkan. Apapun, kami harap anda kini lebih bijak memilih bilik.

Jika anda ternampak kertas di kaunter -in yang tertulis :

“JANGAN JUAL BILIK-BILIK DI BAWAH INI, MELAINKAN JIKA PELANGGAN MENDESAK!”

... kini anda tahu mengapa!

Itu merupakan tips umum. Dan ini adalah tips khusus untuk umat Islam yang pada akhirnya terdesak untuk menginap di hotel tersebut.


  AZAN :  
Sebaik sahaja anda dapat bilik bacalah ayat-ayat ini sebelum membuka pintu pada kali pertama, bacalah Bismillah 7 kali, Salawat 1 kali, Al-Fatihah 1 kali, Ayat Qursyi 1 kali dan 4 Qul- 1 kali setiap Qul.  Buka suis lampu  Bacalah “ALLAHULADZHIIM”- Kemudian berwuduk dan AZAN serta  solat sunat dua rakaat.  Berdoalah memohon perlindungan ALLAH dari kejahatan Syaitan Jin dan Manusia dalam sujud terakhir.
    Sentiasa mandi dalam kedaan menutup aurat.
  Alihkan dan tanggalkan gambar-gambar manusia dan binatang sekiranya ada dalam bilik tersebut.  Pasang kembali apabila Check –Out.  Baca Bismillah setiap kali mengalihkan barang-barang dalam bilik tersebut       Selama menginap di bilik tersebut, apabila keluar dan menutup pintu. Iringi penutupan pintu itu dengan lafaz ‘ALLAHUAKBAR’ dengan suara yang keras dan rendah tonanya.
    Apabila masuk ke bilik itu semula.  Baca Bismillah dan Salawat.  Baca“ALLAHULADZHIIM” tatkala memutar tombol pintu untuk membukanya. Begitu juga apabila anda membuka dan menutup tingkap bilik dan suis lampu bacalah lafaz yang sama. 
    Sentiasa bawa senaskah kitab Qur’an dan baca sebelum tidur.
  Adalah lebih baik menggunakan HP atau Mp3 yang ada bacaan Qur’an ( Al-Fatihah, Al-Baqarah, Yasin dan surah Al-Jin)  . Pasangkannya dalam ton yang sederhana sehingga anda tertidur dan membawa waktu Subuh.
  Sebelum tidur baca Bismillahirrahmaanirrahim 21 kali, salawat 7 kali dan ucap kalimah Talbiah.  Sesudah itu jangan kata atau bersuara lagi melainkan terus berzikir “ALLAH...ALLAH...” dalam hati sampai tertidur.
   Apabila anda menunaikan solat fardhu lima waktu.  Maka AZAN dan IQAMAT di dalam bilik  itu.
 Kalau anda tidak memiliki kemahiran ini.  Anda digalakkan membawa seorang kawan yang mahir dan faham dengan tips yang saya beri.  Sekiranya anda langsung tidak ada kawan dna tidak tahu apa-apa tentang tips yang saya beri ini.  Maka anda balik sahaja ke rumah atau menginap dirumah kawan anda.

Apapun, mencegah lebih baik dari mengubat.  Lebih menjauhi dari mendekatinya.  Ini merupakan tips yang umum dan khusus kepada semua orang.

DOA DALAM KITAB QUR'AN UNTUK MEMOHON PERLINDUNGAN DARI SYAITAN


“Nikmati Bilik penginapan anda dengan tenang dan selamat”




Senarai ini adalah untuk rakyat Malaysia dan para pelancong yang percaya kewujudan dunia ghaib. Maklumat ini adalah dikumpul daripada pelbagai sumber seperti, forum, laman web, majalah dan blog-blog tertentu dan pendapat-pendapat serta pengalaman peribadi individu yang terbabit dan pernah mengalami detik-detik tersebut.


HOTEL BERHANTU DI KUALA LUMPUR
1. Crystal Crown Hotel, KL
2. Grand Continental Hotel, KL
3. Mandarin Oriental Hotel, KL
4. Hotel Corus, KL
5. Hotel Kowloon Jalan TAR, KL
6. Grand Millennium Hotel, KL
7. Federal Hotel, KL
8. Park Royal, KL
9. Crowne Plaza, KL
10. Mint Hotel Sungai Besi, KL
11. Mandarin Court Hotel, KL
12. Hotel Istana *Bilik 712*, KL
13. Hotel Maya, KL
14. Dynasty Hotel, KL
15. Pearl International Hotel

HOTEL BERHANTU DI PETALING JAYA
1. Holiday Villa, Subang Jaya
2. Saujana Hotel, Subang Jaya
3. Hilton Hotel, Petaling Jaya

HOTEL BERHANTU DI JOHOR BAHRU
1. Mutiara Hotel, JB
2. M Suites Hotel, JB
3. Sebab Hotel Desaru, JB
4. New York Hotel, JB

HOTEL BERHANTU DI KEDAH
1. Hotel Grand Continental, Alor Star
2. Swiss Inn, Sungai Petani
3. SP Inn, Sungai Petani
4. Hotel Cinta Sayang, Sungai Petani

HOTEL BERHANTU DI  PULAU LANGKAWI
1. Marina Cove Resort, Langkawi
2. Kondo Istana, Langkawi
3. Resort Kampung Tok Senik, Langkawi
4. Aseana Resort, Langkawi
5. Datai Langkawi, Langkawi

HOTEL BERHANTU DI MELAKA
1. Angkasa Hotel *Tingkat 5*, Melaka
2. Shah’s Beach Resort, Melaka
3. Mahkota Hotel *Tingkat 11*, Melaka
4. Hotel Duluxe, Melaka

HOTEL BERHANTU DI PORT DICKSON
1. Ancasa Resort, PD
2. Ilham Beach Resort, PD
3. Thistle Resort, PD
4. Palm Spring Resort, PD
5. Le Paris Costa Rica Resort *Bilik 517*, PD
6. Avillion Resort, PD

HOTEL BERHANTU DI PAHANG
1. Swiss Garden Hotel, Kuantan
2. Impiana Hotel, Cherating
3. Legend Resort, Cherating
4. MS Garden Hotel, Kuantan
5. Hyatt Hotel, Kuantan
6. Vistana Hotel, Kuantan

HOTEL BERHANTU DI CAMERON HIGLANDS
1. Heritage Hotel *Tingkat 4*, CH
2. Equatorial Hotel *Bilik 809*, CH
3. Strawberry Park Hotel, CH
4. Apartmen Dahlia, CH

HOTEL BERHANTU DI GENTING HIGHLANDS
1. First World Hotel *Tingkat 13*, GH
2. Genting Highlands Resort Hotel, GH
3. Hotel Berhantu di Pulau Pinang
4. Sheraton Hotel, Penang
5. Hotel Copthorn, Penang
6. Rasa Sayang Resort, Penang
7. Northam Hotel, Penang
8. E&O Hotel, Penang
9. Crown Prince Hotel, Penang
10. Sunway Hotel, Penang
11. Gurney Hotel, Penang
12. Sri Malaysia Hotel, Penang

HOTEL BERHANTU DI PERAK
1. Excelsior Hotel, Ipoh
2. Majestic Hotel, Ipoh
3. Pangkor Island Resort, Pangkor
4. Pangkur Laut Resort, Pangkor
5. Bukit Merah Lake Town Resort, BM
6. Marina Cove Resort, Lumut
7. Swiss Garden Damai Resort, Lumut
8. Hotel Sri Mersing Taiping

HOTEL BERHANTU DI SABAH
1. Sibu Island Resort, Sabah
2. Renaissance Hotel *Bilik 107*, Sabah
3. Hotel Ruby, KK
4. Hyatt Hotel, KK

HOTEL BERHANTU DI SARAWAK
1. Hilton Hotel, Kuching
2. Damai Beach Resort, Sarawak
3. Holiday Inn, Sarawak
4. Crown Riverside Hotel, Kuching
5. Santubong Resort, Sarawak

HOTEL BERHANTU DI TERENGGANU
1. Resorts World Awana,Terengganu

HOTEL BERHANTU DI NEGERI SEMBILAN
1. Hotel Royal Bintang, Seremban

HOTEL BERHANTU DI KELANTAN
1. Sutra Inn, Kota Baru
2. Hotel Danialla, Bachok

HOTEL BERHANTU DI SELANGOR

1. Apartment UiTM 
2. Renaissance Subang

HOTEL HANTU DI MALAYSIA
* ANDA MUNGKIN BERPELUANG MENGALAMINYA.  YANG BERNASIB MALANG AKAN MENGETAHUINYA- BUKANNYA HOTEL BIASA- SESIAPA YANG BERPELUANG. MEMANG DIA TELAH DIPILIH OLEH PEMILIK HOTEL INI. LOKASINYA TIDAK TETAP.

*Mereka yang tidak percaya atau kurang yakin atau tidak yakin sama sekali. anda digalakan merasainya dan mengalaminya sendiri di tempat-tempat tersebut. Risiko anda tanggung sendiri.  Penulis tidak akan bertanggung-jawab atas tindakan anda.  
Harap maklum! 


TIPS PENTING BAGI MEREKA YANG TIDAK TAHU ATAU TIADA ILMU AGAMA:

1. sila bawa TERMOMETER : Mungkin anda bertanya-tanya di dalam hati, biasanya Termometer digunakan untuk mengukur suhu tubuh pada manusia.  Dengan menggunakan thermometer,  bisa merekam dengan jelas dan teliti suhu di sekitar ruangan yang berhantu. Menurut para ahli bila penurunan suhu di dalam ruangan hingga 10 'C maka hal ini merupakan satu tanda ruang itu berhantu dan  kemunculan dari makhluk halus atau hantu. 

2. Bawang Putih : Dua siung Bawang putih, letakkan di atas meja dalam bilik. biarkan seulas dipotong dan aromanya menyebar ke serata ruang bilik.  ia bukan sahaja jadi anti-makhluk halus tetapi anti-bakteria dan anti-kuman yang menyebar di udara bilik.

3. Garam Kasar + Air :  spray Air Garam di sekeliling bilik. Ia akan berfungsi seperti pendinding yang keras pada makhluk Halus.   Baca Bismillah setiap kali spray.

4. Air Garam + Bawang putih :  juga satu cecair yang sangat ampuh untuk menghalang kemaraan makhluk halus.

selamat mencuba....  


17 ulasan:

Lilly Suryani berkata...

Dalam senarai kat atas saya pernah pergi Hotel Sri Malaysia kat Penang dengan Hotel Grand Continental kat Alor Star. Alhamdulillah ok je.

Tanpa Nama berkata...

Sy rse sy pnh ke first world hotel genting..mse tu g kt kaunter mmg dorg ckp blik dh full sb mse tu dtg dgn suami mse krismas.. Tp ttbe mse kt luar hotel dtg sorg laki cina offer ktrg blik dgn hrga yg sgt murah dr hrga yg spttnye..tnpa pkir pnjg ktrg trs byar kt die.. X slp sy mse tu mmg die bg blik kt tgkt 13.. Sb mse tu xtau psl cite ni..seigt sy mse mnginap kt sne xd plk kes pelik2 jadi.. Alhmdulillah laaa.. Mgkin nsb baik kot mse tu..

Tanpa Nama berkata...

Yg sy tau dan pernah kena adalah di port dickson.. dulu hotel tu nama Tiara Beach (apt nampak kosong walau sebenarnya mmg ada org kat dlm)... dan lg satu adalah di Grand Lexis.. (Langsuir di pokok hadapan bilik)

anikin anikin berkata...

Saya pernah duk di hotel sri malaysia kuala terengganu. Sampai naik bas express sampai pagi jam 3.30 pagi. Amek keta sapu gi hotel tapi nak check in bilik takde. Lagipun masa tu tak book awal. So sy duk la kat lobi tu. Pastu depa kata "encik ada satu je bilik kalau encik nak:. Saya pun amek la bilik tu. Masuk je bilik sya letak beg terus bersandar kat atas katil lapik bantal kat belakang. Tetiba sy tgok kat hujung laluan masuk tu. Ada budak kecil pakai baju belang hitam merah n bertopi pandang kat saya. Sy tgok dia dia tgok saya. Tetiba kepala dia jatuh dan bergolek terus kesebelah katil tempat saya baring. Saya terkejut n budak tu terus hilang. Sy bergegas ke receiptionist dan dimaklumkan tiada bilik lain. Tu je bilik yg tinggal. So terpaksalah saya duk kat bilik tu. Buka la semua lampu yg ada.. dan tv juga.. :) celik sampai ke pagi.

anikin anikin berkata...

Saya pernah duk di hotel sri malaysia kuala terengganu. Sampai naik bas express sampai pagi jam 3.30 pagi. Amek keta sapu gi hotel tapi nak check in bilik takde. Lagipun masa tu tak book awal. So sy duk la kat lobi tu. Pastu depa kata "encik ada satu je bilik kalau encik nak:. Saya pun amek la bilik tu. Masuk je bilik sya letak beg terus bersandar kat atas katil lapik bantal kat belakang. Tetiba sy tgok kat hujung laluan masuk tu. Ada budak kecil pakai baju belang hitam merah n bertopi pandang kat saya. Sy tgok dia dia tgok saya. Tetiba kepala dia jatuh dan bergolek terus kesebelah katil tempat saya baring. Saya terkejut n budak tu terus hilang. Sy bergegas ke receiptionist dan dimaklumkan tiada bilik lain. Tu je bilik yg tinggal. So terpaksalah saya duk kat bilik tu. Buka la semua lampu yg ada.. dan tv juga.. :) celik sampai ke pagi.

syahir berkata...

Sy pernah duduk kt belakang awak!!!

echa emo berkata...

Klakar la tuh ?

echa emo berkata...

Klakar la tuh ?

echa emo berkata...

Bgus la klo da psang niat nk main2 .. Mari la singgah

echa emo berkata...

Klakar la tuh ?

Muhammad Ikhwan berkata...

Xde yg penah dduk di shah beach resort ke??msih pelik knpe dorang tak bg ktorang booking bilik 405..die ckp block..hmm...mintak sape2 yg pnah mnginap di sne..

Tanpa Nama berkata...

saya pernah kena ganggu kat mahkota hotel melaka. dia main2 dengan loceng kecemasan bomba kat bilik saya. kawan saya di bilik lain kena juga. dengar ada orang bercakap2 luar bilik tapi tiap kali jenguk takde orang. nasib tak nampak apa2. last2 saya tidur je malas nak layan

Noor Aisah berkata...

sy tengah duduk shah beach resort nh sekarang.. Allhamdulillah xde ape2 berlaku pulak...

Noor Aisah berkata...

sy dok sini dr semalam check in.. Allhamdulillah oke je..hhahahha.. bilek menghadap swimming pool...

Noor Aisah berkata...

sy tengah duduk shah beach resort nh sekarang.. Allhamdulillah xde ape2 berlaku pulak...

Tanpa Nama berkata...

hotel suria kuantan. Stay kat sana 1 mlm sorang2. ok je. smua ok tp esokkn pgi nk p mandi tgk segumpal rambut panjang sgt & kasar kat dlm bath tub. ape lg, mandi cpt2, kemas brg, check out. pdhl tiket bas tghari. sblm pape2 jd, baik blah dlu.

nurain berkata...

Pangkor Village pulau pangkor..menginap bilik family no 1..masuk bilik tgk berhabuk macam tak de orang kemas tapi tandas basah macam baru dibersihkan. malam sebelum balik suami perasan ada sesuatu mengintai dari luar..bunyi anjing menyalak.n bunyi seperti bakul sampah dalam diselongkar.abah saya pula nampak seperti orang berdiri dihujung katil memerhatikan dia tido..saya ada bawak minyak kasturi kijang yang telah diruqyah untuk dipakaikan pada anak2..minyak tu jatuh kebawah katil dan tiada siapa pun yang ambil..tetapi semasa kemas2 nak balik, botol minyak tu elok je ada di atas meje antara 2 katil.dan pemilik chalet tu ada letak naskhah yasin dalam laci bilik tu..mungkin mmg tau ada sesuatu disitu..