The Alien - Link Select

Jumaat, 26 Oktober 2018

BAWANG MERAH DAN KHASIATNYA???


Berikut adalah beberapa manfaat bawang merah yang dimakan dalam keadaan mentah yang akan diperolehi oleh badan:

Hasil carian imej untuk KHASIAT BAWANG MERAH

MENGATASI SEMBELIT
Bagi sesetengah orang yang mengalami sembelit, perlu mengambil bawang merah dalam keadaan mentah. Ini dilakukan kerana bawang merah dapat membantu proses mengeluarkan racun dalam tubuh. Supaya jika proses sembelit berlaku, maka ia boleh cuba mengatasinya menggunakan bawang merah mentah.

MENCEGAH KANSER
Kanser dikenali sebagai penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kematian. Atas sebab ini ramai penyelidik mencari ubat alternatif untuk merawat kanser. Sesetengah pakar mengatakan bahawa kandungan sebatian sulfur dalam bawang merah boleh mencegah kanser. Sebatian aktif dalam bawang merah mentah berguna untuk menghalang perkembangan sel-sel kanser di dalam badan. Jadi bagi pencegahan kanser, ia perlu dimakan bawang merah mentah, supaya sel-sel kanser yang ada tidak berkembang dan menyebabkan penyakit yang lebih teruk. Selain sebatian sulfur, bawang mentah juga mempunyai kandungan sulfur yang dapat melindungi tubub dari beberapa kanser seperti kanser, usus, payudara dan kanker prostat.

JANTUNG SIHAT
Kandungan Methylallyl Sufida dan asid amino sulfur yang terdapat dalam bawang merah diketahui mengurangkan tahap kolesterol jahat yang terdapat di dalam badan. Mengonsumsi banyak bawang merah mentah akan membuat tahap kolesterol dalam tubuh menjadi normal dan membuat peredaran darah tidak terganggu, sehingga dapat meningkatkan kesehatan jantung.

Di samping itu, kandungan dalam bawang merah juga boleh mengawal tekanan darah tinggi, yang sering berlaku untuk sesetengah orang dan juga bermanfaat untuk membuka arteri yang tersekat. Itulah sebabnya, semua penjual sate menambah bawang merah mentah dalam kepingan salai sate. Ini kerana sebenarnya sate yang telah dibakar mempunyai kandungan kolesterol dan besi yang sangat tinggi. Atas sebab itu, penjual menambah bawang merah ke bahan-bahan mereka untuk meneutralkan kolesterol yang memasuki badan ketika makan sate.

KAWALAN DIABETES
Diabetes adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan pengeluaran insulin di dalam badan. Walaupun kandungan dalam bawang merah mentah berfungsi untuk meningkatkan pengeluaran insulin dalam badan. Untuk itu, pesakit kencing manis boleh mengambil bawang merah mentah secara berkala untuk mengekalkan tahap insulin dalam badan untuk meningkatkan kesihatan terutama untuk pesakit kencing manis.

MASALAH PERDARAHAN
Perdarahan sering dialami seperti pendarahan di hidung atau apa yang sering kita panggil mimisen dapat disembuhkan dengan menggunakan kepingan bawang mentah. Caranya mudah, iaitu dengan menghirup bawang merah mentah, darah yang keluar dari hidung akan berhenti. Selain merawat mimisen, bawang merah mentah juga dipercayai sangat berkesan dalam merawat buasir atau dengan nama-nama buasir lain.

MENGATASI KERADANGAN TEKAK(TONSILITIS)
Selain dapat digunakan untuk mengatasi nafas berbau, dan juga jangkitan pada mulut dan gusi, bawang merah mentah juga dapat mengatasi sakit tekak yang sering disembuhkan oleh kebanyakan orang. Sakit tenggorokan boleh disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu dari perubahan musim, penggunaan ais dan minyak yang berlebihan. Bagi anda yang mempunyai kerongkong sensitif, anda mungkin boleh mengambil bawang merah mentah untuk mengelakkan sakit tekak seperti biasa.

KURANGKAN BERAT BADAN
Bagi sesetengah orang yang mempunyai masalah dengan berat badan, memakan bawang boleh menjadi alternatif yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kandungan lemak dalam tubuh. Ini kerana dalam bawang merah mengandungi kromium yang boleh membantu mengurangkan berat badan. Hanya dengan mengkonsumsi 3-4 ulas setiap hari, bolehlah masalah berat badan dielakkan.

MENGUBATI MASUK ANGIN DI KANAK-KANAK
Penyakit sejuk tidak hanya dialami oleh orang dewasa dan ibu bapa, malah kanak-kanak kecil dapat mengalami selsema sebagai orang dewasa secara semula jadi. Kebanyakan orang menggunakan kaedah mengikis menggunakan duit syiling untuk mengurangkan atau merawat selesema yang mereka alami. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk kanak-kanak kecil dikikis menggunakan kepingan logam kerana kulit masih sensitif dan boleh dikupas apabila dikikis menggunakan duit syiling.

Oleh itu, ramai ibu bapa menggantikan duit syiling menggunakan bawang merah. Bahagian bawah merah dipotong menjadi dua bahagian, kemudian digabungkan menggunakan minyak kayu putih dan minyak masak.

Kaedah mengikis dengan bawang adalah sama seperti menggunakan duit syiling. Kandungan panas yang diperoleh daripada bawang merah mentah ini boleh memanaskan badan dan kemudian menghilangkan gangguan angin yang sering berlaku.

MENGUBATI GANGGUAN URIN
Sekiranya anda buang air kecil kadang-kadang terdapat beberapa orang yang merasa sedikit panas atau sensasi terbakar di alat kelamin. Kesan pembakaran ini boleh dihapuskan atau dikurangkan dengan mengambil bawang. Hanya perlu merebus bawang kemudian minum air selepas sejuk dapat membantu mengurangkan rasa membakar di kemaluan semasa kencing.

Shallots mempunyai banyak manfaat yang berguna untuk kesihatan badan, tetapi penting untuk perhatikan perkara-perkara berikut supaya rawatan dengan bawang boleh lebih berkesan.

Cuba ambil bawang merah dalam keadaan bersih dan gunakan bawang merah yang mempunyai kulit kering. Kerana terdapat beberapa penjual yang menjual bawang merah yang masih basah. Pilih bawang merah yang mempunyai bau yang lebih tajam kerana ketahanan mereka juga lebih panjang daripada bawang merah yang bau agak manis. Bau yang tajam pada bawang ini mengandungi pengawet yang diperoleh dari kompaun bawang semulajadi itu sendiri.

Simpan bawang merah dalam suhu yang jauh dari pengaruh cahaya terang langsung dan disimpan di dalam bilik yang mempunyai ventilasi yang secukupnya. Simpan bawang pada bekas bukan logam. Kerana apabila disimpan dalam bekas yang berasal dari logam, kandungan dalam bawang merah dapat hilang, sehingga dapat menghilangkan rasa dan khasiat ketika dimanfaatkan sebagai bahan rawatan.

Jika anda juga menyimpan kentang, cuba letakkannya di tempat yang jauh dengan bawang. Kerana bawang merah dapat merosakkan manfaat kentang dengan menyerap kelembapan gas yang ada di dalam kentang. Untuk itu bawang merah dan kentang perlu dijauhkan agar tidak merosakkan satu sama lain, dan juga supaya kandungan masing masing dapat dimanfaatkan dengan baik.

Nah, dari beberapa hal yang perlu diperhatikan tersebut dapat meningkatkan kualiti bawang merah yang dimakan agar mempunyai khasiat yang lebih berguna dalam menjalankan fungsinya sebagai ubat untuk mengatasi beberapa gangguan penyakit yang sering dialami oleh masyarakat luas. Walau bagaimanapun, corak makan juga perlu dipertimbangkan supaya tidak memakan bawang merah mentah secara berpanjangan. Kerana rasa pahit yang dihasilkan dari bawang merah mentah juga tidak begitu enak untuk dimakan. Cuba gunakan hanya satu dan tidak terlalu banyak atau lebih. Kerana sesuatu yang terlalu banyak juga akan menghasilkan hasil yang tidak terlalu baik juga.

TAMAT 2018

KUBIS DAN KHASIATNYA???

Kubis juga merupakan sumber yang baik serat makanan, menyediakan hampir 15 persen dari asupan makanan harian yang disarankan. Serat sangat penting untuk memastikan sistem pencernaan tubuh berfungsi pada tingkat optimal. Beberapa manfaat kubis untuk kesehatan yang positif kubis adalah sebagai berikut:


Hasil carian imej untuk kubis


1. MENCEGAH PERTUMBUHAN KANSER / ANTI-KANSER
Kubis mengandung sifat melawan kanker, termasuk lupeol, sinigrin, diindolylmethane (DIM), indole-3-carbinol (I3C), dan sulforaphane, yang dapat membantu pertahanan enzim dan menghambat pertumbuhan tumor. Senyawa sulforaphane dan I3C dalam kubis, keduanya telah terbukti meningkatkan efek anti kanker dari Taxol obat kemoterapi.

Salah satu penelitian terhadap wanita Cina menemukan bahwa konsumsi sayuran (seperti kubis, brokoli, kembang kol dan kubis Brussel) dikaitkan dengan risiko kanker payudara secara signifikan berkurang.

2. MEMELIHARA PROSES PERUT
Kubis adalah salah satu solusi alami terbaik untuk radang perut (disebut tukak lambung). Sebuah penelitian di Stanford University School of Medicine menemukan bahwa jus kubis segar sangat efektif dalam mengobati tukak lambung. Sifat anti-radang dari kubis adalah karena kandungan glutamine tinggi di dalamnya.


3. ANTI-INFLAMASI (PERADANGAN)
Kubis merupakan sumber yang baik dari asam amino glutamine dan diyakini untuk membantu mereka yang menderita semua jenis peradangan.

4. MENINGKATKAN SISTEM KEKEBALAN TUBUH
Karena jumlah tinggi vitamin C, kubis membantu memperkuat sistem kekebalan dan membantu tubuh melawan radikal bebas.

5. MENCEGAH RESIKO KATARAK
Kubis juga tinggi beta-karoten yang membantu melindungi terhadap usia terkait degenerasi macular dan mencegah katarak.

6. MENURUNKAN BERAT BADAN
Kubis adalah pilihan diet yang bagus bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Satu cangkir kubis dimasak hanya mengandung hanya 33 kalori. Itulah sebabnya orang yang diet sup kubis dapat makan dalam jumlah banyak dari sup tanpa kenaikan berat badan, sementara masih tetap sehat.

7. MENGURANGI RISIKO PENYAKIT ALZHEIMER
Penelitian terbaru menunjukkan bahwa makan kubis merah dapat mengurangi resiko penyakit Alzheimer. Kubis merah mengandung vitamin K dan anthocyanin, anti oksidan untuk membantu mengurangi plak pada otak, sehingga dapat membantu mencegah penyakit Alzheimer.

8. MERINGANKAN SEMBELIT
Kandungan serat yang tinggi dalam kubis membantu merangsang sistem pencernaan, dan dengan demikian menghilangkan sembelit.

9. PERAWATAN KULIT
Anti oksidan dalam kubis membantu melindungi kulit dari kerusakan akibat radikal bebas yang diketahui menyebabkan tanda-tanda penuaan.

10. MERINGANKAN NYERI OTOT
Kubis mengandung lactic acid yang dikenal untuk membantu meringankan nyeri otot.

Untuk mendapatkan manfaat kesehatan yang maksimal dari kubis/kol, hindari memasak terlalu matang karena dapat menurunkan nilai gizi khususnya vitamin C dan nutrisi yang tersisa akan menjadi lebih sulit untuk dicerna. mencelur Kubis adalah lebih baik.

Kubis dapat dimakan dengan berbagai cara seperti direbus, dikukus, tumis atau bahkan panggang. Tapi kubis yang paling bergizi bila dimakan mentah (tentu saja setelah dicuci dengan air). Tambahkan daun mentah diiris atau diparut dalam salad sayuran untuk rasa yang lebih baik.


RESEPI KUBIS UNTUK KESIHATAN

Resepi ini merupakan resepi untuk kesihatan. Sediakan ¼ kobis bulat hidangan untuk seorang.

¼ Kubis
Sebiji Bawang Besar(Holland)
Air segelas.

Cincang kesemua bahan tadi dan rebus sehingga mendidih. Sebaik sahaja mendidih, matikan api dan biarkan seketika sehingga suam.  Makanlah bersama nasi.

Resepi ini sangat bagus untuk memulihkan Gastrik dan masalah usus.

SEKIAN